Politică
Pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, modificat înainte de asumarea răspunderii Guvernului. Termen de trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.
Guvernul își asumă răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului, luni, în fața plenului reunit al Parlamentului. Principalele modificări aduse vizează reducerea suprataxării jocurilor de noroc și a băncilor, plata CASS pentru persoanele neasigurate dar și limitarea sporului pentru angajații care lucrau pe proiecte europene.

Guvernul Bolojan își angajează luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului. Înainte de ajunge în fața senatorilor și deputaților, pachetul de măsuri fiscale a suferit deja unele modificări.
CITEȘTE ȘI:
Guvernul adoptă măsurile fiscale prin asumarea răspunderii. Bolojan: „Câștigăm credibilitatea UE și a investitorilor".
Luni, la ora 15:00, Executivul își asumă răspunderea în plenul reunit al Parlamentului.
Măsurile fiscale, modificate pe ultima sută de metri
Principalele măsuri promovate de Guvern vizează reașezarea TVA la două cote, de 11% și de 21%, creșterea accizelor pentru băuturi alcoolice și combustibili, aplicarea de contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei, creșterea impozitului pe dividente de la 10 la 16% - măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie 2026.
Alte măsuri vizează sistemul educational, precum creșterea normei didactice cu 2 ore și reducerea fondului pentru burse.
CITEȘTE ȘI:
Bolojan: „Soluții «magice», fără acest mix de măsuri fiscale, nu pot fi puse în practică”
În același timp, Guvernul a modificat deja unele din msăurile fiscale anunțate, precum taxarea suplimentară pentru profiturile băncilor și suprataxarea jocurilor de noroc.
Moficiările operate la pachetul fiscal înainte de nagajarea răspunderii Guvernului în Parlament vizează o serie de măsuri, precum:
*impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei a fost modificat, astfel că acesta se va majora de la 3% la 4%, față de creșterea de până la 10% anunțată inițial.
*impozitul aplicat băncilor a fost înjumătățit – de la 4% la 2%. Măsura va fi aplicată în cazul băncilor cu o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete.
*sporul pentru angajații care lucrau la proiecte cu fonduri europene a fost limitat la 40%, față de reducerea anunțată inițial de la 50% la 35%.
*contribuțiile CASS pentru românii neasigurați/coasigurați – suma de 2.400 de lei nu va mai fi achitată în două tranșe egale: prima tranșă a fost stabilită la 25%, iar a doua tranșă la 75% din suma totală.
*TVA redus la achiziția de locuințe – cei care vor să beneficieze de cota redusă de TVA pentru achiziția de locuințe trebuie să achite un avans de 20% până în luna august.
Termen de trei zile pentru depunerea moțiunii de cenzură
Executivul a avizat vinerea trecută primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Pentru depunerea amendamentelor la proiect, parlamentarii au avut ca termen final ziua de luni, ora 8:00. Ulterior, Executivul se va întruni în ședință pentru analizarea amendamentelor depuse. Luni, la ora 15:00, Guvernul își asumă răspunderea în plenul reunit. Ședința plenului Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.
Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputații și senatorii nu au inițiat nicio moțiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se consideră adoptat. În cazul depunerii unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta a primit votul majorității deputaților și senatorilor, atunci Guvernul este demis.
Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ proiectului, susținând că măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți.
Totodată, sindicatele amenință cu proteste în această săptămână.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: