Politică

Alianța Dreapta Unită poate participa la alegeri, după ce a fost validată de Instanța Supremă. Decizia Biroului Electoral, anulată.

Alianța „Dreapta Unită”, care include partidele USR, PMP și Forța Dreptei, poate participa la alegerile europarlamentare din iunie, după ce Instanța Supremă a desființat decizia BEC de respingere a protocolului de constituire.

Alianța Dreapta Unită, validată de Instanța Supremă/Foto: Cătălin Drulă Facebook.com Alianța Dreapta Unită, validată de Instanța Supremă/Foto: Cătălin Drulă Facebook.com

 

 


Forţa Dreptei a anunţat, marţi, că Înalta Curte a validat alianţa electorală „Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei”.

 


„ICCJ a validat alianţa electorală „Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei”, admiţând contestaţia faţă de decizia Biroului Electoral Central. Decizia ICCJ dovedeşte că hotărârea iniţială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de o majoritate politică ostilă democraţiei, controlată de PSD, care a eşuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianţei Dreapta Unită”, precizează formaţiunea politică.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat astfel decizia de duminică a Biroului Electroral Central (BEC) prin care a fost respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei”.


Cum a motivat Biroul Electoral respingerea constituirii alianței

„Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea „Alianţa Dreapta Unită USR - PMP – Forța Dreptei”, (...) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei”, se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale pentru alegerile din 9 iunie.

În justificarea deciziei, BEC arăta că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”.


„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”, se mai explică în decizia BEC.

Decizie definitivă, pronunțată de Înalta Curte

PMP, USR și Forța Dreptei au contestat luni la Înalta Curte decizia BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită.


Minuta instanței:

630/1/2024 – Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Anulează Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Admite Protocolul de constituire a alianței electorale – ,,Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei”. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a validat marți Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, iar în condițiile în care decizia este definitivă, Alianța Dreapta Unită poate participa la alegerile europarlamentare și locale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Guvernul a aprobat calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale

Ultimele Stiri
abonare newsletter