Politică

Europarlamentarul Daniel Buda, optimist privind aderarea în spațiul Schengen: „Din punct de vedere al tehnicității, România este în regulă”

Europarlamentarul clujean Daniel Buda este optimist că România va adera la spațiul Schengen. Totuși, aderarea țării noastre s-ar putea lovi de un nou obstacol, pe lângă opoziția Olandei, și anume de Austria și Suedia.

Europarlamentarul Daniel Buda/ FOTO: Daniel Buda/Facebook Europarlamentarul Daniel Buda/ FOTO: Daniel Buda/Facebook

 

 


Europarlamentarul și președintele PNL Cluj Daniel Buda a declarat la un post de radio local ultimele informații legate de aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

 


Ministerul de Interne austriac a anunţat în urmă cu câteva zile opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la frontierele României, Bulgariei și Croației. Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, problema pe care o au austriecii nu este legată de România sau Bulgaria, ei au o problemă cu numărul migranților asiatici care au venit în număr foarte mare în țară.

Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară. Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.


„Austriecii nu au avut o problemă cu aderarea României”

„Nu încape discuție că sunt la fel de optimist. Sunt de un optimist moderat cum am fost și acum o săptămână pentru că știu că lucrurile sunt într-o dinamică oarecare și aș vrea să stabilesc cadrul discuției plecând de la ceea ce s-a întâmplat cu Austria. Legat de faptul că austriecii nu au avut o problemă cu aderarea României sau Bulgariei la Schengen, ei au o problemă sistemică care ține de ceea ce înseamnă procesarea migranților care intră în Uniunea Europeană. 

Acei migranți care sunt asiatici nu au trecut prin România ca să ajungă în Austria astfel încât să ne pună probleme. Ei au trecut prin alte state, Ungaria, Italia și nu au reușit să proceseze corespunzător acei imigranți astfel încât să se respecte ceea ce înseamnă regulamentele europene vizavi de migrație (…) Observațiile făcute de austrieci se referă la funcționalitatea spațiului Schengen în ansamblul său, și nicidecum o problemă punctuală legată de România sau Bulgaria. Referitor la discuțiile că noi vom avea un dosar împreună cu Bulgaria, iar Croația va avea unul separat nu schimbă cu nimic datele problemei (…) Vreau să spun că toată lumea pe toate palierele posibile și imposibile discută cu oficialii din Austria. Am avut discuții cu colegii de acolo și au spus că nu au nimic cu România, problema este la nivel de Schengen. Eu cred că până la urmă aceste lucruri nu vor duce la împiedicarea aderării la Schengen”, a declarat Daniel Buda la un post de radio local.


Daniel Buda a adăugat că a mai avut discuții cu colegii din Olanda sau Suedia, iar din punct de vedere al tehnicității, România este în regulă pentru aderare.

„Am avut discuții cu colegii din Suedia pe această chestiune. PPE, eurodeputați care sunt reprezentate în grupul politic al PPE evident că susțin aderarea României la spațiul Schengen. Și acolo într-adevăr există chestiuni politice complexe, cum ar fi este un Guvern minoritar care este susținut în Parlament, însă din punct de vedere procedural Parlamentul nu poate să impună Guvernului o abordare legată de această chestiune vizavi de a vota împotriva intrării României în spațiul Schengen. Săptămâna trecută comisarul socialistă din Suedia a declarat foarte clar că Suedia susține aderarea României. Am discutat cu colegii din Olanda, cei din Olanda au fost în România într-o misiune de evaluare și din punct de vedere al tehnicității suntem în regulă”, a adăugat Daniel Buda.


Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. 

 

CITEȘTE ȘI:

Austria se opune ca România să intre în spațiul Schengen: „Este un moment inoportun”

Comisia Europeană: România e pregătită să intre în Schengen și UE e gata să o primească

Europarlamentarul Daniel Buda: „Degeaba discutăm de unitatea UE, dacă România nu e în Schengen”

abonare newsletter