Politică

Comisia Europeană: România e pregătită să intre în Schengen și UE e gata să o primească

Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Comisia invită Consiliul să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen. 


Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

În cazul României, Comisia constată că „dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, într-o întâlnire cu un grup de jurnaliști români la Bruxelles, că „este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni elogioși. Este cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”. 


Raportul urmează să fie pus la dipoziția grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, urmând ca o decizie să fie luată în cadrul Consiliului Justiției și Afaceri Interne din 8 decembrie.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească. Misiunea de evaluare a venit cu rezultate foarte pozitive și a afirmat că România și Bulgaria sunt pregătite să intre în spațiul Schengen. Schengen e una dintre cele mai mari realizări ale UE. Comunicarea privind un Schengen mai puternic. Aceste trei state membre merită să se simtă pe deplin europene. Acquis-ul Schengen înseamnă gestionarea eficientă a frontierelor externe, pentru a menține securitatea internă. Cele 3 țări au dat semnale solide că au instrumentele și procedurile și personalul necesare pentru a apăra frontierele. Parlamentul olandez nu a cerut un veto, ci o analiză mai completă (despre stadiul pregătirii României și Bulgariei pentru Schengen – nota redacției)", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.


„Este momentul să spunem «Bine aţi venit». Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (...) Aşteptarea a fost prea mare", a mai spus ea.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta traficul aerian de pe Aeroportul Cluj în 2023? David Ciceo: „Bilete de avion se vor scumpi cu 50%. O provocare va fi dacă intrăm în Schengen”

Europarlamentarul Daniel Buda: „Degeaba discutăm de unitatea UE, dacă România nu e în Schengen”

Statele membre UE, îndemnate să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen

abonare newsletter