Opinii

Muzică şi lectură la Toamna Muzicală Clujeană

Clujenii vor putea lua parte la concerte de muzică clasică, lecturi, decernări de premii şi campanii caritabile în cele 21 de zile ale Festivalui Internaţional „Toamna Muzicală Clujaenă”.

Ziua şi concertul îi aşteaptă, timp de trei săptămâni, pe iubitorii muzicii clasice, la cea de-a 47-a ediţie a Toamnei Muzicale Clujene, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România, ce se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 4 - 25 octombrie. Pe lângă muzica de calitate, spectatorii vor putea şi să se relaxeze citind în spaţiile special amenajate cu ocazia festivalului internaţional.

Potrivit lui Marius Tabacu, managerul Filarmonicii de Stat Transilvania, care este şi organizatoarea evenimentului cultural, în cele aproximativ 21 de zile, cât durează festivalul, clujenii vor putea asculta aproape zilnic câte un concert din cele 5 cicluri muzicale tematice în care este împărţită cea de-a 47- a ediţie a evenimentului. În plus, ei vor putea citi şi cărţi special amenajate pe “Raftul Tomanei Muzicale Clujene”.


„Festivalul Internţional «Toamna Muzicală Clujenă» îi aşteaptă pe iubitorii de cultură cu seri de concerte camerale, de jubilee muzicale, de muzică clasică contempornă, de baroc şi de concerte vocalo-simfonice. De asemenea, în acest an, spectatorii vor putea să şi lectureze. Vom avea rafturi de cărţi atât de la librăriile Cărtureşti şi Humanitas cât şi «Raftul Tomanei Muzicale Clujene» ce conţine o selecţie de CD-uri şi cărţi cu şi despre muzica clasică, pentru că vrem să facem cultură. Celor care nu le place muzica clasică pot sta şi citi cărţi la standurile noastre iar celor care le place muzica noastră pot şi ei să citească după încheierea concertelor”, a  afirmat Marius Tabacu.

Invitaţii speciali din acest an vor fi pianiştii Sivan Silver, Gil Garbourg şi Vesmas Tamas, dirijorii Oliver Diaz şi Fernc Gabor, violonistul David Grimal şi Ansamblul celor 12 violoncele însă nici ceilalalţi muzicieni şi dirijori nu sunt de ratat.


În deschiderea festivalui din acest an se va interpreta un concert vocalo-simfonic susţinut de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonici de Stat Transilvania. „Anul acesta avem din nou onoarea ca festivalul să fie deschis de maestrul Cristian Mandeal cu Concertul nr. 1 pentru pian de Johannes Bhrams şi Requiemul de Wolfgang Amadeus Mozart”, a declarat managerul Filarmonicii.

De asemenea, ca noutate a ediţiei din acest an este acordarea, împreună cu Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR), unor premii de excelenţă pentru întreaga activitate artistică desfăşurată la Cluj-Napoca, unor personalităţi muzicale precum: Emil Simion, Titus Pauliuc, Dumitru Fărcaş, Marius Budoiu şi Cristian Mandeal, membru fondator şi preşedinte onorific al UNIMIR.


Tot în acest an, pe întreaga perioadă a festivalului, se va organiza o campanie de strângere de fonduri „Toţi copii au nevoie de iubire” a Asociaţiei Filantropice „Sfântul Onufrie” ce are ca scop construirea a patru locuinţe sociale pentru copii nevoiaşi.

200.000 lei, bugetul festivalului pentru acest an

Potrivit managerului Filarmonicii, pentru acest an, bugetul festivalului este de 200.000 lei, dintre care 100.000 este finanţarea Consiliului Local Cluj-Napoca, restul sumei provenind de la Consiliul Judeţean Cluj şi din sponsorizări.


Anna Horvath, reprezentanta Primăriei clujene a declarat că în ultimi ani bugetul pentru evenimentele culturale din oraş a crescut de patru ori iar acest lucru se datorează calităţii manifestărilor.

„În oraşul Cluj-Napoca există numeroase domenii de excelentă culturală: economia creativă, participarea la evenimente culturale şi festivaluri culturale. Clujul a produs mult mai mult din punct de vedere cultural decât au fost investiţiile locale în acest domeniu. Impedimentul major în realizarea acestor alocări de fonduri a fost impredictibilitatea, faptul că nu poţi ştii de la un an la altul pe ce poţi să te bazezi din punct de vedere cultural. Anul acesta am ţinut să definim eveniente culturale prioritare pentru care vom acorda sprijin financiar, ca insitutiile să ştie că au alocate anumite fonduri pe care să se poată baza şi îmi pare bine ca şi Filarmonica din Cluj este în acest segment. Sper ca până toamna viitoare să reuşim să finalizăm şi clădirea Filarmonicii, o datorie faţă de clujeni şi muzicienii noştrii”, a declarat Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.


De asemenea şi Consiliul Judeţean Cluj sprijină comunitatea muzicală a judeţului pentru că doreşte ca acest concept să intre în psihologia locuitorilor.

”În aceste mandate avem o datorie faţă de Cluj şi împreună cu Primăria avem scopul nu doar de a continua cel mai longeviv festival din ţară ci şi tot ce înseamnă comunitate muzicală pentru că întradevăr îmi doresc ca acest concept să intre în psihologia clujenilor pentru că metropola Cluj-Napoca e ruptă de acest concept. Avem foarte multe festivale, Clujul fierbe toată vara şi toată toamna, acum este o mai mare fierbere fiindcă a început anul universitar iar Clujul a reîntinerit, a prins din nou viteză şi e bine să prindem viteză şi prin muzică clasică de aceea vom sprijini Filaromnica şi evenimentele pe care le organizează. Felicit managerul Filarmonici pentru calitate şi pentru că duce emblema Transilvaniei foarte departe în stăinătate, unde avem relaţii foarte bune cu multe instituţii culturale”, a declarat vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter