Externe

Bulgaria, la un pas de adoptarea monedei euro. Din 2026, zona euro va avea 21 de state membre.

Bulgaria se pregătește să treacă la euro, iar o decizie finală va fi aprobată marți de miniștrii de finanțe din UE. De la 1 ianuarie 2026, zona euro va avea 21 de state membre.

Bulgaria, la un pas de adoptarea monedei euro|Foto: Eliza Lucaciu - monitorulcj.ro Bulgaria, la un pas de adoptarea monedei euro|Foto: Eliza Lucaciu - monitorulcj.ro

 

 


Guvernul de la Sofia face ultimele demersuri pentru adoptarea monedei euro, în contextul în care marți miniștrii de finanțe din statele membre UE vor da aprobarea finală pentru adoptarea euro de către această țară, informează AFP, citată de Agerpres.ro

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, zona euro va avea 21 de membri.


CITEȘTE ȘI: 
România nu poate trece la moneda euro. Comisia Europeană: „Nu îndeplinește condițiile”.

În vara anului trecut, Comisia Europeană anunța că România nu îndeplineşte niciuna din condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro.

Bulgaria trece la moneda euro, din 2026 

Votul miniștrilor din cele 27 de state membre, prevăzut pentru începutul după-amiezii, nu ar trebui să fie decât o formalitate. Comisia Europeană a anunțat încă de la începutul lunii iunie că Bulgaria respectă toate condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE), a emis, de asemenea, un aviz favorabil.


Proteste la Sofia: „Nu euro”

În Bulgaria, membră a UE din 2007, perspectiva abandonării monedei naționale, leva, este totuși departe de a se bucura de consens. În ultimele săptămâni, câteva mii de demonstranți, purtând pancarte „Nu euro”, s-au reunit pe străzile capitalei Sofia pentru a-și exprima opoziția față de proiect. Mulți dintre ei se tem că schimbarea monedei va duce la o explozie a prețurilor, ceea ce ar putea hrăni nemulțumirile eurofobilor.

Potrivit unor sondaje recente, aproape jumătate dintre cei chestionați se opun intrării Bulgariei în zona euro anul viitor. Însă susținătorii euro văd în aceasta o etapă importantă ce va întări ancorarea geopolitică occidentală a Bulgariei și o va proteja de influența Kremlinului.


Finalizarea procedurii de aderare a Bulgariei are loc într-un moment în care euro a câștigat în valoare față de dolar, după amenințările repetate ale președintelui american Donald Trump privind taxele vamale.

Bulgaria și-ar fi dorit să treacă la euro mai devreme, dar a fost împiedicată până acum din cauza unei inflații prea ridicate pe fondul unei grave crize politice.


CITEȘTE ȘI: 
Croaţia a intrat în Spaţiul Schengen şi în zona euro

În același timp, România este departe de adoptarea monedei euro în condițiile în care nu îndeplinește niciunul din criteriile prealabile necesare, precum criteriul de stabilitate a preţurilor, criteriul privind finanţele publice sau criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung, conform raportului CE publicat în iunie 2024. 

Zona euro va avea 21 de membri

Moneda unică europeană a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 pentru tranzacțiile electronice, dar a luat o formă concretă începând cu 1 ianuarie 2002, odată cu punerea în circulație a monedelor și bancnotelor care au înlocuit monedele naționale a 12 state membre ale UE, printre care Germania, Franța, Italia și Spania.

Ulterior, s-au alăturat alte opt țări: Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, ultima fiind Croația în 2023.

Teoretic, toate țările membre UE s-au angajat să adere la euro imediat ce vor îndeplini condițiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepție este Danemarca, care a negociat o excepție după un referendum care a respins adoptarea monedei euro în 2000.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor. Moneda euro va depăși pragul de 5 lei pe fondul estimărilor de depreciere a leului.

România nu poate trece la moneda euro. Comisia Europeană: „Nu îndeplinește condițiile”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter