Economie

România nu poate trece la moneda euro. Comisia Europeană: „Nu îndeplinește condițiile”.

România nu îndeplineşte niciuna din condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, potrivit unei analize prezentate de Comisia Europeană.

România nu îndeplineşte niciuna din condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro|Foto: pixabay.com România nu îndeplineşte niciuna din condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro|Foto: pixabay.com

 

 


Deși România va trece, din toamnă, la salariul minim european, țara noastră este departe de adoptarea monedei euro, în condițiile în care nu îndeplinește condițiile prealabile unei asemenea măsuri, potrivit Comisiei Europene. 

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari pentru convergenţa şi integrarea economică, se arată într-o informare publicată, miercuri, de Comisia Europeană. 


România nu îndeplinește condițiile de convergență 

Potrivit Raportului CE, țara noastră nu îndeplinește niciunul din cele 4 criterii esențiale pentru adoptarea monedei euro. 

CITEȘTE ȘI: 
România trece din toamnă la salariul minim european. Cum va fi calculat?

Raportul de convergenţă din 2024 evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.


Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). 

România nu îndeplineşte următoarele criterii: 
*criteriul de stabilitate a preţurilor,
*criteriul privind finanţele publice, 
*criteriul cursului de schimb, 
*criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.


Bulgaria, mai aproape de adoptarea monedei euro

Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

CITEȘTE ȘI: 
România rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din UE pentru a cincea lună consecutiv

Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.


De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.

România este departe de adoptarea monedei euro în condițiile în care nu îndeplinește niciunul din criteriile prealabile necesare adoptării monedei euro.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, printre țările europene cu cel mai mic salariu minim. Top 3 cele mai mari salarii minime în UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter