Externe

Consiliul Europei va deschide un Tribunal Special pentru Ucraina, care îi va judeca pe ruși pentru invazia lansată în 2022

Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina care va încerca să îi judece pe responsabilii ruși de invazia din 2022.

Consiliul Europei va deschide un Tribunal Special pentru Ucraina, care îi va judeca pe ruși pentru invazia lansată în 2022|Foto: Depositphotos.com Consiliul Europei va deschide un Tribunal Special pentru Ucraina, care îi va judeca pe ruși pentru invazia lansată în 2022|Foto: Depositphotos.com

 

 


Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.ro

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul general Alain Berset cu lansarea acestui organ judiciar pe baza unui acord cu Ucraina, a indicat organizația paneuropeană într-un comunicat.


Un Tribunal Special pentru Putin

Tribunalul Special pentru Ucraina este prezentat ca fiind complementar Curții Penale Internaționale (CPI), care investighează crimele de război, crimele împotriva umanității sau actele de genocid. Motivând că Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, aliații europeni ai Ucrainei au imaginat un mecanism separat, chiar dacă Rusia nu face parte nici din acesta.

CITEȘTE ȘI: 
VIDEO. Mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională. Liderul rus, responsabil pentru presupuse crime de război

Delictul de crimă de agresiune împotriva Ucrainei, un concept juridic nou creat de inițiatorii acestei instanțe, are în vedere judecarea „înalților lideri politici și militari responsabili cu planificarea, pregătirea sau executarea” invaziei, ocupației sau anexării teritoriului ucrainean, inclusiv președintele rus Vladimir Putin.


În cazul în care aceștia nu se află în custodia acestei noi instanțe, adică dacă nu se predau și nici nu sunt capturați, ea va putea iniția proceduri împotriva lor în lipsă, 'în interesul justiției'.

Surse din Consiliul Europei au declarat agenției EFE că acest organ, al cărui sediu ar putea fi la Haga (unde se află și CPI) și-ar putea începe activitatea la începutul anului 2026, după ce principalele obstacole juridice și financiare vor fi fost soluționate, deși a început deja lucrul pe diferite aspecte. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Donald Trump dă asigurări că va continua să lucreze cu Kievul şi Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina

abonare newsletter