Educație

Elevii care fac naveta petrec ore întregi pe drum

În fiecare școală din România sunt, în medie, peste 93 de elevi și aproape 8 cadre didactice care fac naveta, arata Raportul Băncii Mondiale din februarie 2018 privind condițiile și alternativele de transport școlar, singura analiză făcută asupra acestui sector în ultimii ani.

Mii de elevi fac naveta

Analiza a scos în evidență faptul că există un număr de peste 429 de mii de elevi navetiști în cele 6.713 școli analizate, școli aflate în circa 2.600 de localități din cele 3.186 câte sunt în România.

Elevii sunt obligați să facă naveta din cauza reducerii rețelei școlare, notează analiza la capitolul motive pentru care acest fenomen are loc. Există foarte mulți elevi, pe de altă parte, care aleg să facă naveta pentru a avea acces la o școală mai bună.


Analiza Băncii Mondiale arată că, în medie, în școlile din învățământul preșcolar există 7 elevi care fac naveta și 2 cadre didactice care fac naveta. De cealaltă parte, în școlile din învățământul primar și gimnazial există, în medie, 32 de elevi și 11 cadre didactice care fac naveta, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă. În licee există, în medie, 163 de elevi și 10 cadre didactice care fac naveta.

Conform rezultatelor, numărul de elevi, de elevi care fac naveta și de cadre didactice care fac naveta, crește de la nivelul preșcolar către liceu. Concret, dacă la grădiniță sunt peste 7.500 de copii „navetiști”, la liceu numărul elevilor „navetiști” ajunge la 301.714 doar în școlile analizate.


„Creșterea treptată a numărului de utilizatori ai serviciilor de transport pe nivel de învățământ înseamnă că serviciile de transport școlar adecvate și accesibile reprezintă elemente critice în cazul liceelor. Conform celor menționate, liceele au un număr mai mare de elevi înscriși comparativ cu alte niveluri de învățământ. În plus, numărul liceelor este mai mic față de alte niveluri de învățământ, iar această situație determină elevii și cadrele didactice să se deplaseze pe distanțe mai lungi pentru a ajunge la școala cea mai apropriată de locuința lor”, precizează Raportul.

Analiza Băncii Mondiale a inclus și o anchetă online la care au particpat 2.700 de elevi, părinți, cadre diactice și autorități. Autorii menționează că deși rezultatele nu sunt relevante statistic, elepot ilustra reprezentativ situația. De exemplu, răspunsurile au arătat că distanța parcursă pentru a ajunge la școală de către un elev depășește 10 km pentru aproape 28% dintre participanți. Aproximativ 38% dintre respondenți au raportat că distanța de la locuință la școală este de maxim 3 km; 21% se deplasează între 4 și 6 km, iar 13% se deplasează între 7 și 10 km.


Naveta, o problemă pentru elevi

Elevii care fac naveta pierd foarte mult timp pe drum, trebuie să se trezească dimineața devreme și se întâmplă și să întârzie la ore.

„Eu fac naveta din Ciucea până în Huedin și înapoi. Până la gara din Ciucea mă duc părinții mei cu mașina, fiindcă eu locuiesc în satul Vânători, care se află la 3 kilometri de prima gară. De obicei mă trezesc la 6 dimineața și reușesc să ajung la 8 fără 20 de minute la școală. Așa e în fiecare dimineață. Termin la ora 14 orele și ajung acasă după 15. E obositor, chiar dacă m-am obișnuit cu programul. Petrec mult timp pe drum. Mai sunt și întârzieri de trenuri și atunci ajung târziu. Se întâmplă mai rar dimineața, mai des însă după-masa când merg acasă. Nu e comod deloc”, a spus Raluca Boloș, elevă în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin.


La munte elevii nu părăsesc școala

Elevii care provin din zona montană și care trebuie să se confrunte cu naveta zilnică, aleg totuși să își continue studiile.

„În ceea ce privește unitățile de învățământ din zona de munte a județului Cluj (zona Munților Apuseni), acestea nu se confruntă cu fenomenul de părăsire timpurie a școlii, elevii finalizând învățământul gimnazial și continuându-și studiile la liceu sau școală profesională/învățământ profesional dual, fie în zona Huedin, fie în municipiul Cluj-Napoca”, se arată într-un document transmis de Ministerul Educației Naționale anul trecut.


 

 

Etichete: scoala naveta elevi
Ultimele Stiri
abonare newsletter