Educație

Ministrul Educației vrea subiecte mai ușoare la examene, ca să nu aibă copiii nevoie de meditații

Cu toate că învățământul românesc e pe butuci, iar aproape jumătate dintre elevi sunt analfabeți funcționali, Ecaterina Andronescu vine cu o propunere fără precedent. Din păcate, nu va ajuta cu nimic situația actuală.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a dat de înțeles că se va implica personal în realizarea subiectelor pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, pentru ca „lucrurile să intre în normal”. Ministrul susține că trebuie stopat fenomenul meditațiilor, iar subiectele grele de la simulare îi determină pe părinți să scoată bani din buzunar pentru a plăti meditațiile copiilor.

 „Întâi aș vrea să îi aud pe cei care au făcut aceste subiecte.După cum știți există Centrul Național de Evaluare și Examinare. Acolo avem profesorii care sunt specializați pentru acestă chestiune, și-au asumat și responsabilitatea pentru toate subiectele și întâi aș vrea să stau cu domniile lor de vorbă, să vedem cum au gândit, de sunt rezultatele acestea. Pentru că din punctul meu de vedere, chiar dacă la simulare, înțeleg și accept și mi se pare normal subiectele să fie puțin mai dificile decât la examenul de sfârșit de an, să zicem, Evaluarea Națională sau examenul de Bacalaureat, nu accept să fie predarea aici și evaluarea mult mai sus pentru că atunci chiar nu cred că procedăm corect. Or, ca profesor în primul rând trebuie să fii corect cu actorii sistemului”, a spus Ecaterina Andronescu la Digi 24.


Ministrul a declarat, printre altele, că e de acord ca subiectele pentru simulare să fie mai grele decât cele pentru examenul propriu-zis, după care a anunțat că va sta de vorbă cu profesorii care fac subiectele. Aceasta a vorbit despre coborârea nivelului subiectelor la nivelul predării.

„Subiectele trebuie să fie la nivelul modului în care am predat și la nivelul cerut de programă, nu prin abordarea unor subiecte de acest fel, să-i împing pe părinți să se ducă să ia meditații pentru că altfel nu fac față copiii lor programei la oricare dintre discipline, despre oricare am discuta”, a adăugat ministrul Educației.


Raluca Vlaicu, profesor de limba și literatura română din Cluj-Napoca, spune că dificultatea subiectelor, cel puțin la materia pe care o predă, a fost din ce în ce mai scăzută în ultimii ani. Subiecte mai ușoare nu vor rezolva problema educației.

„În ceea ce privește subiectele la limba și literatura română, în fiecare an s-a scăzut nivelul de dificultate din cauza promovabilității tot mai mici la examenul de Bacalaureat. Din păcate, rezultatele din ce în ce mai slabe ale elevilor sunt o consecință a lipsei unei politici naționale asumate de educație pe termen lung, care ar trebui să coreleze programa școlară cu cerințele societății secolului XXI. Lipsa de corelare are drept rezultat interesul tot mai scăzut al elevilor pentru disciplina limba și literatura română. Pe de altă parte, subiectele la bacalaureat din ultimii 4-6 ani respectă același tipar, iar cerințele sunt aproximativ aceleași, doar reformulate. În momentul în care găsim drept unică soluție scăderea nivelului de dificultate al subiectelor înseamnă că nu ne dorim o educație de calitate, ne dorim doar note mari, care să ne măgulească și să ne ofere niște statistici mai mult decât mulțumitoare”,


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter