Educație

Ce părere au părinții despre școala românească

Încrederea populației în sistemul de învățământ românesc a scăzut dramatic în ultimii ani. Schimbările legii educației, dar și a miniștrilor, la care s-au adăugat notele mici la examenele naționale au dus la această neîncredere.

„5 din 10 români sunt de părere că roboții și tehnica vor înlocui forța de muncă umană”, precizează un studiu realizat de o școală particulară din România.

Școala nu îi pregătește bine pe elevi

Potrivit unui studiu realizat în luna martie, 9 din 10 părinți din mediul urban din România sunt de părere că școala nu îi pregătește suficient de bine pe elevi pentru construirea unei viitoare cariere. Părinții chestionați susțin că o serie de materii diferite de cele clasice ar putea fi adăugate programei școlare actuale.


Meseriile viitorului

Aproape 1 din 2 participanți la acest sondaj crede că fiul sau fiica lor va alege să lucreze în IT, în timp ce 25,6% sunt de părere că viitorii adulți vor alege industria jocurilor pe calculator și a inteligenței artificiale, mai arată studiul citat.

Mai puțin de 25% dintre respondenți consideră că medicina, construcțiile sau divertismentul ar putea reprezenta un interes pentru copiii lor. Pe de altă parte, printre cele mai populare meserii ale viitorului se numără cea de UX Designer, Specialist E-Commerce, Data Architect sau Psiholog.


La sfârșitul anului trecut, un site de recrutări online a publicat clasamentul celor mai căutate joburi, iar blockchain este în capul listei. Jobul de blockchain developer a avut cea mai rapidă creștere în S.U.A. - de 33 de ori, potrivit celui raportului, realizat pentru anul 2018. La o distanță semnificativă, cu o creștere de 12 ori, sunt inginerii în machine learning.

Celelalte trei joburi care au intrat în clasamentul celor mai căutate joburi în 2018 sunt cele de director de vânzări, reprezentant medical și specialist în machine learning.


Ce materii ar vrea părinții

Conform unui raport întocmit de World Economic Forum, peste 1 milion de meserii vor dispărea în următorii ani, însă vor fi înlocuite de alte 1,7 milioane de job-uri noi.

La întrebarea „Ce materii ați adăuga în programa școlară, astfel încât elevii să fie pregătiți pentru job-urile din viitor?”, trei sferturi dintre participanți (75,75%) au spus că dezvoltarea personală. Gândirea creativă (70,26%) este pe locul al doilea în preferințe, iar bunele maniere (48,8%) pe locul al treilea. Urmează apoi în ordine următoarele posibile materii: leadership, limbi străine exotice, debate și scriere creativă.


Întrebați ce abilități ar trebui să dezvolte copiii în cadrul școlii, astfel încât să se bucure de o carieră de succes, 8 din 10 respondenți ai studiului au menționat comunicarea, iar 7 din 10 au ales și competențele de gândire logică. Pe locul trei în topul importanței se află abilitatea de analiză, urmate de managementul unei echipe.

Cele mai puțin importante, din punctul de vedere al părinților din mediul urban din România, sunt competențele artistice, alese de doar 2 din 10 dintre părinți.
Potrivit raportului publicat de site-ul de recrutare la sfârșitul anului trecut, printre cele mai căutate competențe se numără comunicarea orală și managementul oamenilor, în condițiile în care 6 din 15 cele mai căutate joburi sunt din zona inteligenței artificiale și se vorbește tot mai mult despre faptul că roboții ar putea să înlocuiască forța de muncă umană.
Eșantionul a fost de ​1.002 respondenți​, utilizatori de internet. Autorii susțin că ”rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare,  populaţiei utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta peste 25 de ani, din mediul urban,  părinți”.


Explicație foto: Materiile pe care părinții le vor pentru copii lor

Etichete: parinti
abonare newsletter