Educație

Conducerea UBB: tinerii trebuie să înveţe chiar dacă nu vor avea un job după absolvirea facultăţii

Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) afirmă că niciodată nu a existat o concordanţă între cerinţele pieţei locurilor de muncă şi facultăţile pe care le caută elevii, precum Psihologia, Ştiinţele Comunicării şi Jurnalism.

Conducerea UBB admite că niciodată nu a existat un echilibru între ceea ce doresc elevii şi cerinţele pieţei de muncă, însă menţionează că trebuie să trebuie să ofere locuri la acele facultăţi unde există cerere mare chiar dacă viitorii absolvenţi nu îşi vor găsi un loc de muncă după terminarea facultăţii. “Chiar dacă nu există o corelare între numărul de locuri de la facultăţi şi cerinţele de pe piaţa muncii, este important ca oamenii să vină şi să înveţe”, precizează prorectorul UBB, Călin Rus.

“Trebuie creat un echilibru între ceea ce doresc şi caută absolvenţii de liceu şi nevoia reală a pieţei forţei de muncă. Niciodată acestea două nu au concordat. Şi acum este un decalaj între aceste două lucruri. Pe de o parte avem încă cerere foarte mare la unele facultăţi precum Ştiinţe Economice, Ştiinţe Administrative, Jurnalism, etc. unde din moment ce este cerere trebuie să oferim locuri. Pe de altă parte, într-o universitate care se respectă şi care o asemenea tradiţie trebuie să cultivăm şi secţii care nu au căutare, nu neapărat de dragul universităţii ci din pricină că domenii mari ar rămâne descoperite şi nu mă refer numai la faimoasele studii clasice, greacă şi latină, pe care toată lumea le invocă şi unde aproape nimeni nu se duce”, afirmă Ioan Aurel Pop. Rectorul UBB spune că în cazul unor discipline importante precum fizica, în fiecare an trebuie să facă eforturi să acopere această disciplină fundamentală. “Fără fizică nu se poate imagina evoluţia unei societăţi care pune accent pe cercetare ştiinţifică şi nu avem candidaţi. Este un fenomen naţional, nu se întâmplă doar în Cluj. Trimitem în fiecare an la licee din zona noastră şi de mai departe persoane calificate de la Facultatea de Fizică, se duc cu filmuleţe la licee, străbat toată Transilvania şi încearcă pe elevi să îi convingă. E dificil şi riscant pentru că la sfârşitul unei prezentări ne întreabă elevul unde o să lucreze”, conchide Ioan Aurel Pop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter