Educație

Mașina electrică UTCN: Din Cluj merge direct pe un circuit de Formula 1. Imagini spectaculoase de la test drive FOTO/VIDEO

O echipă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va concura cu un monopost 100% electric pe un circuit de Formula 1.

Test drive mașină electrică UTCN | Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro Test drive mașină electrică UTCN | Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

 

ART TU, echipa de formula student care va reprezenta Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), și-a prezentat vehiculul electric cu care va participa în cadrul mai multor competiții anul acesta. Totodată este prima echipă de formula student din România care a dezvoltat un vehicul electric și prima care a concurat cu acest vehicul la competiții internaționale, deocamdată, singurii din țară.


Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

Mașina electrică UTCN va concura pe un circuit de Formula 1

Vehiculul construit de echipa UTCN va concura în acest an la prestigioasa competiție Formula Student Germany, desfășurată pe circuitul de Formula 1 Hockenheimring. Concursul va avea loc între 17 și 25 august 2025.

În cadrul evenimentului de prezentare au luat cuvântul profesorii și studenții care fac parte din acest proiect.


Prof. dr. ing. DHC Nicolae Burnete, președinte al Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a vorbit în deschiderea evenimentului.

„În urmă cu 30 de ani, la un eveniment din Toulouse m-am minunat ce pot face studenții, cât de competitivi sunt, dar știam că se poate și la noi. Timpul a trecut, iar tinerii din această universitate creează în fiecare zi ceva deosebit. Colegii s-au lăudat că au terminat foarte rapid vehiculul, în caz că apar probleme să le poată remedia. Mi-am văzut un vis împlinit”, a declarat prof. dr. ing. DHC Nicolae Burnete.


Echipa ART TU, alcătuită acum din 60 de persoane, a fost fondată în anul 2019 cu 20 de studenți de la masterat. 

Câțiva studenți din echipa ART TU | Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

În spatele acestor studenți a fost un om care a crezut că inovația este la ea acasă la UTCN. Prof. dr. ing. Bogdan Ovidiu Varga, coordonatorul echipei, a crezut că imposibilul poate să devină posibil.


„Antreprenoriat, voluntariat și educație. Aceste cuvinte definesc echipa. Antreprenoriat pentru că este nevoie să livrăm la timp, să avem un buget, echipamente, oameni care te susțin. Sunt multe nopți nedormite în spatele acestui antreprenoriat. Universitatea noastră (UTCN - n. red.) validează voluntariatul. Sunt credite pentru aceste activități. Pentru noi profesorii este o deosebită bucurie”, a declarat Bogdan Ovidiu Varga, profesorul coordonator al echipei ART TU.

Studenții din Cluj merg cu speranțe mari pe circuitul de Formula 1 din Germania

Căpitanul echipei Radu Mihai Popa a afirmat că acest proiect îi învață pe studenți cum să se descurce când sunt scoși din zona de confort.


„Vom încerca să facem față provocărilor. Asistați la un punct de cotitură al acestei echipe. Au fost ani grei, plini de dificultăți și piedici, dar niște ani de dezvoltare. Într-un proiect atât de complex nu poți ajunge departe fără o echipă închegată. Odată ce treci pragul, nu te mai oprești. Studenții sunt viitorul. E constantă această muncă, nu se oprește niciodată. Toți fac atâtea sacrificii”, a spus Radu Mihai Popa.

Radu Mihai Popa, căpitanul echipei ART TU (UTCN) | Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

Cu o lună înainte de startul competiției, echipa UTCN a reușit să aibă un vehicul funcțional. Este rezultatul a zece luni de muncă.

Monopostul a fost testat marți de Ionuț Bănică, parte a echipei ART TU. El este junior team leader în departamentul de mecanică al proiectului și student în anul al doilea la Inginerie Mecanică.

Video: Monitorul de Cluj

„Este o experiență minunată să pot conduce acest monopost construit de noi. Competiția pune la test îndemânarea monopostului. Mergem în Germania cu speranțe mari. Suntem siguri de munca noastră. Am lucrat mult timp să facem mașina cât de sigură posibil. Vom trece probele de inspecție și vom intra pe circuit. Ne batem cu cele mai mari echipe din Europa și din lume”, a declarat Ionuț Bănică, unul dintre piloții echipei.

Detalii tehnice despre Caty, monopostul construit de echipa ART TU a UTCN

  • Cost aproximativ mașină: 100.000 de euro
  • Viteza maximă: 120 de km/oră
  • Baterie Li-ion 48s10p de 5,2 kWh, greutate de 65 de kilograme
  • Putere 60 de kW (circa 80 de cai putere)
  • Încărcare la 20A în aproximativ o oră și jumătate
  • Greutatea: 270 de kilograme, mai mică față de cea de anul trecut: 307 kg
  • Autonomie: circa 25 de km

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Echipa SDC UTCN câștigă locul întâi la Seismic Design Competition 2025

Cum a fost la întâlnirea cu campionii UTCN și ce ne-au arătat ei dincolo de inovație, talent și pasiune

abonare newsletter