Educație

„Am fost coechipieri într-o misiune de supraviețuire de 6 ani”. Povestea celor mai bune studente de la UMF Cluj.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a desemnat trei tinere remarcabile ca șefe de promoție la Facultatea de Medicină: Ioana Gabriela Moroșan, Adriana Cezara Damian Buda și Olivia Paris.

Adriana Cezara Damian Buda – Șefa promoției programului în limba română ;  Olivia Paris – Șefa promoției programului în limba franceză și Ioana Gabriela Moroșan – Șefa promoției programului în limba engleză | Foto: UMF Cluj - Facebook Adriana Cezara Damian Buda – Șefa promoției programului în limba română ; Olivia Paris – Șefa promoției programului în limba franceză și Ioana Gabriela Moroșan – Șefa promoției programului în limba engleză | Foto: UMF Cluj - Facebook

 

Ioana Gabriela Moroșan, Adriana Cezara Damian Buda și Olivia Paris sunt șefele de promoție ale anului 2025 – la liniile română, engleză și franceză – și întruchipează vârful excelenței într-una dintre cele mai solicitante facultăți din România.


Acestea nu sunt doar un nume într-un clasament academic. Sunt simboluri ale unei generații care a învățat să reziste, să învețe în pandemie, să creeze legături reale în ciuda izolării și, mai presus de toate, să își păstreze umanitatea într-un domeniu ce cere enorm, dar oferă la fel de mult.

Adriana Cezara Damian Buda – Medicina ca misiune de echipă și caracter

Absolventă a secției în limba română, Adriana își descrie parcursul ca fiind o „misiune de supraviețuire”. Nu pentru că ar dramatiza, ci pentru că șase ani de Medicină înseamnă o succesiune de examene grele, nopți nedormite și întrebări existențiale.


CITEȘTE ȘI:
Tradiția serenadelor continuă la UMF Cluj. Absolvenții promoției 2025 au adus emoție și voie bună în inima orașului.

„Dragi colegi sau mai bine zis coechipieri ai unei misiuni de supraviețuire de 6 ani. Pe parcursul acestei călătorii, ne-am confruntat cu o serie de provocări mai mult sau mai puțin extreme, care ne-au făcut pe fiecare dintre noi să ne explorăm creativitatea, încrederea și voința. Susținuți de prieteni, familie și profesori, am reușit să găsim o cale de a transforma obstacolele în motivația de a deveni ceea ce suntem astăzi. Acum, când ne aflăm în momentul în care trecutul și prezentul par a se uni mai mult ca niciodată, aș dori să vă felicit pentru efortul depus. Sunt convinsă că în viitor veți putea da dovadă de același curaj de a vă dezvolta, urmând noi misiuni”, a transmis Adriana.

Ioana Gabriela Moroșan – Anatomia pasiunii și vocația de a fi acolo pentru ceilalți

Pentru Ioana, absolventă a secției în limba engleză, momentul-cheie a fost primul contact cu anatomia – atunci când a simțit o aprindere lăuntrică, un „foc” care a ghidat fiecare decizie ulterioară. Descrie medicina nu doar ca pe un drum profesional, ci ca pe o chemare profundă.


„Fiecare călătorie începe cu un singur pas. Și exact așa, primul nostru pas ne-a dus în fața ușilor mari de lemn ale disciplinei de anatomie și a aprins în noi un foc care arde tot mai puternic cu fiecare zi. Tineri și idealiști, poate chiar puțin naivi, am fost conduși de aceeași dorință: să facem bine, să ajutăm, să fim mari. De-a lungul anilor, această dorință s-a transformat într-o pasiune, o curiozitate nestăpânită și un mod de viață. Călătoria nu se termină aici. Noblesse oblige, așa că acum este datoria noastră să căutăm continuu informații, să atingem excelența și să avem grijă.

CITEȘTE ȘI:
Seminar internațional de pneumologie și terapie intensivă, organizat de UMF Cluj în colaborare cu experți americani

Mulțumesc, dragi profesori, că ne-ați învățat nu doar ce înseamnă să fim medici buni, ci și ce înseamnă să fim oameni.
Mulțumesc, dragi prieteni. Să continuăm să ne susținem unii pe alții în fața provocărilor care vor veni. Mulțumesc, dragi familie, pentru iubirea și sprijinul necondiționat. Nu aș fi reușit fără voi”, a adăugat Ioana.


Olivia Paris – Dincolo de granițe, cu inima ancorată în medicină

Venită din afara țării, Olivia Paris a absolvit secția în limba franceză și a vorbit despre adaptare, sacrificii și visuri împlinite. Pentru ea, Clujul a devenit acasă, iar medicina – o pasiune alimentată de fiecare profesor, fiecare caz clinic și fiecare carte deschisă.

„Purtate de visuri și o voință neclintită, am părăsit casa și țara noastră pentru a ne stabili în România. După un efort intens și o mulțime de cărți devorate, astăzi culegem în sfârșit roadele muncii noastre grele.


Fiți mândri de voi, să fim mândri de noi, pentru că datorită tuturor acestor eforturi am ajuns până aici. Nu știm ce ne rezervă viitorul, dar oricare ar fi el, sunt fericită că am întâlnit oameni minunați care vor deveni în curând medicii minunați ai mâine”, a transmis Olivia.

Promoția 2025 – O generație cu răni și speranțe

Anul 2025 marchează finalul unui ciclu universitar marcat de multiple crize – pandemie, presiuni sociale, schimbări legislative și reforme în educația medicală. Cu toate acestea, generația care a absolvit acum este mai unită, mai conștientă și mai pregătită decât oricând.

Cei peste 1.300 de studenți ai UMF Cluj – români și străini – se vor reuni pe 5 iulie, în cadrul ceremoniei festive de la BT Arena, pentru a celebra o etapă esențială în formarea lor ca viitori medici, farmaciști sau stomatologi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, despre măsură de solidaritate privind creșterea temporară a normei didactice: „Lucrurile trebuie judecate în detaliu de fiecare universitate”

Delegație OMS, în vizită la UMF Cluj. Colaborarea în proiecte comune dedicate sănătății publice, printre temele abordate.

abonare newsletter