Educație

Elevii de la Coșbuc nu mai au sală de sport din 2018. Boc: „Niște tehnicieni proști!”/ Părinte: „Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi... Doamne ferește!”

Cei peste 1.500 de elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” încă nu au acces în sala de sport. Construcția, inaugurată în 2014, stă închisă de aproape cinci ani, din cauza unor fisuri la tavan.

Cei peste 1.500 de elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” încă nu au acces în sala de sport. Foto stânga: Facebook/ Colegiul Național „George Coșbuc”/ Foto dreapta - captură ecran Cei peste 1.500 de elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” încă nu au acces în sala de sport. Foto stânga: Facebook/ Colegiul Național „George Coșbuc”/ Foto dreapta - captură ecran

 

 


De mai bine de patru ani, elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca nu au mai putut intra în sala de sport inaugurată în 2014, din cauza unor deficiențe apărute la clădire, care au potențialul de a pune în pericol viețile copiilor. 

 


În lipsa unei săli pentru ora de sport, elevii celor 62 de clase (de la clasa 0, la clasa a XII-a) folosesc „la comun” curtea școlii pentru activități fizice și de recreere, însă și aceasta are o suprafață prea mică pentru numărul mare de elevi. Părinții elevilor cer ajutorul autorităților locale, arătând că din 2018, de la închiderea sălii, au avut parte doar de promisiuni și „povești”, dar fără nicio acțiune concretă.

„Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi, Doamne ferește!”

În acest sens, Arnella Nechita Rota, un reprezentant al părinților din Colegiul Național „George Coșbuc”, a intervenit în ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-napoca de vineri, 3 martie, pentru a cere implicarea administrației locale în soluționarea problemei.


„Avem 62 de clase și 1.519 copii, 103 cadre didactice și 3.000 de părinți, avem o curte de 1.500 de metri pătrați, în care își desfășoară activitatea de sport, deodată, șase clase, iar în pauză, toți cei 1.500 de copii, de la 6 ani la 18 ani, se joacă. Avem o sală de sport nouă, inaugurată în 2014. În 2018, s-a constatat de către Inspectoratul de Stat în Construcții că tavanul «se lasă». A fost închisă sala de sport în 2018. Eu am făcut foarte multe referate și cereri ca să văd ce se întâmplă cu sala de sport, dar încă nu am decât povești, dar concret nimic. Au trecut 53 de luni în care colegii dumneavoastră, domnule primar, au muncit, sunt convinsă că au muncit, dar rezultatul nu se vede.

Îmi era și frică mai devreme când spuneați de metrou că trebuie 96 de luni să îl faceți, dar dacă pățiți ce am pățit noi cu o biată sală de sport, Doamne ferește! Vă rog din suflet, domnule primar, având în vedere că sunteți managerul general al acestui oraș și responsabilitatea unui manager este de a rezolva probleme, să puneți pe ordinea de zi rezolvarea acestei situații”, a arătatclujeanca.


Emil Boc: „Noi plătim «oalele sparte» ale incompetenților”

Primarul Emil Boc i-a răspuns mamei revoltate de situație arătând că problema este una complexă, iar experții nu pot cădea de acord cu privire la soluția care trebuie implementată pentru remedierea problemei. Edilul a acuzat că de vină sunt „niște tehnicieni proști, incompetenți, care au fost plătiți să facă niște lucrări de calitate și au făcut lucrări proaste”. 

„Dacă era simplă problema, era de mult rezolvată problema, distinsă doamnă. Să știți, nu primarul a proiectat sala. Sunt niște tehnicieni proști, incompetenți, care au fost plătiți să facă niște lucrări de calitate și au făcut lucrări proaste, așa cum se întâmplă în viață cu incompetenții. Noi plătim «oalele sparte» ale incompetenților, că or fi proiectanți, că or fi ingineri. Acum ne aflăm în proceduri administrative, pentru că plătim bani publici acolo și trebuie să justificăm fiecare leuț. Și cineva trebuie să plătească, pentru că acolo s-au făcut lucrări proaste și care nu au corespuns exigențelor și normativelor prevăzute de lege. Atunci, se fac procedurile prevăzute de lege, cu expertiză, care poate fi contestată, se face contraexpertiză, se stabilește calendarul, se acționează în instanță pentru recuperarea prejudiciului, și pentru a găsi o soluție la o situație foarte grea din punct de vedere tehnic”, a afirmat primarul Emil Boc.


Metroul, mai simplu de realizat decât o sală de sport?

În ceea ce privește paralela cu lucrările la metrou, primarul a afirmat că acolo, lucrările s-ar putea dovedi mai puțin complicate decât în cazul sălii de sport: „Se pare că, uneori, lucrurile mici par cele mai complexe. La metrou, bagi mașinăria aia pe sub pământ și îți face tuneluri, nu e atât de complicat ca și la rezolvarea unei situații tehnice cu o construcție realizată dar care nu a avut, știu eu, dimensiunile adecvate sau stabilitate asigurată conform situației din teren. Acolo nu e făcut nici studiu geotehnic, nici alte studii necesare, sau au fost făcute prost. 

E frustrant și pentru mine, că știu această situație, dar eu nu pot da dispoziții să facă, decât în conformitate cu ce spun profesioniștii. Experții se ceartă între ei și nu se înțeleg, atunci merg în instanță, să îmi dea un judecător soluția, nu am ce să fac. Vreau să înțelegeți că nu e o rea credință nici din partea comisiei tehnice, nici din partea primarului, dar noi nu putem rezolva prin vorbe, rezolvăm prin ceea ce proiectanții ne propun, or dacă ei nu se înțeleg, trebuie să mergem în instanță. Este în atenția mea și monitorizez în permanență situația”, a mai declarat Boc.

În decembrie 2019, consilierii locali au dat undă verde consolidării sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”. Închisă din cauza unei grinde de susținere a tavanului care s-a fisurat, sala de sport urmează să fie consolidată și redată elevilor. Valoarea estimată a investiției se ridică la 5.462.170 lei, de două ori și jumătate mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836 de lei).

Inaugurată în 2014 și dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis.

Firma care a realizat lucrările, pe „lista rușinii”

Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL este primul grup de firme care a intrat pe așa-zisa „listă neagră” a Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește licitațiile adjudecate în municipiu.

Primul contract nerespectat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Al doilea angajament încălcat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală, sală de sport şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”.

În fine, al treilea contract nerespectat de asocierea condusă de firma timișoreană este cel privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), unde există întârzieri de 47 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv de 274 de zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.

CITEȘTE ȘI:

Elevii de la Coșbuc nu vor avea sală de sport nici anul acesta. Clădirea va fi consolidată, după o nouă licitație

Ultimele Stiri
abonare newsletter