Economie

Locuitorii din 6 localități din Cluj se pot pensiona mai repede. Legea a fost promulgată

Locuitorii din șase localități din județul Cluj se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, fiindcă au trăit în zone poluate. Proiectul de lege care extinde categoriile de persoane care pot face acest lucru a fost promulgat de președintele Iohannis.

Locuitorii din 6 localități din Cluj se vor putea pensiona mai repede / foto: depositphotos.com Locuitorii din 6 localități din Cluj se vor putea pensiona mai repede / foto: depositphotos.com

 

 


În data de 7 martie 2022, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care să se modifice legislația sistemului de pensii publice prin extinderea localităților în care oamenii se pot pensiona mai repede fără să fie penalizați.

 


Proiectul de lege PL-x nr. 111/2022 a primit pe 13 aprilie, propunerea de adoptare şi a mers la votul decisiv al deputaţilor. Pe 27 aprilie, proiectul de lege a fost adoptat și de Camera Deputaților.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.


Pensie. Care sunt cele 6 localități din Cluj

În județul Cluj este vorba despre următoarele localități: Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda.

Proiect de lege prevede extinderea listei localităţilor ce va duce la modificarea articolului 65 alineatul 5 care va avea următorul cuprins:


„(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de prafsau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Tumu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Tâmăveni, Tumu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Băiţa din judeţul Bihor; Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău; Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud; Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov; Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila; Anina, Armeniş, 2 Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin; Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj; Năvodari din judeţul Constanţa; Baraolt din judeţul Covasna; Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa; Galaţi din judeţul Galaţi; Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj; Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara; Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa; Borşa din judeţul Maramureş; Săvineşti din judeţul Neamţ; Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova; Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Domei din judeţul Suceava; Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea; Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”

Persoanele care vor beneficia de aceste facilități trebuie să fi locuit în aceste zone afectate și pe o rază de 8 km pe lângă aceste localități cel puțin 30 de ani.

 

UPDATE:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr.263/2010, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Mai mulți locuitori din județul Cluj se pot pensiona mai devreme pentru că au trăit în zone poluate. VEZI condițiile

Pensie mai mare dacă îți cumperi ani de vechime. Cât trebuie să plătești pentru 1 an în plus?

abonare newsletter