Economie

Pensie mai mare dacă îți cumperi ani de vechime. Cât trebuie să plătești pentru 1 an în plus?

Pensie 2022. Românii care își cumpără ani vechime în plus pot primi o pensie mai mare când se pensionează. Află cât trebuie să plătești pentru șase ani în plus.

Pensie 2022. Pensie mai mare dacă îți cumperi ani de vechime/ Foto: pixabay.com Pensie 2022. Pensie mai mare dacă îți cumperi ani de vechime/ Foto: pixabay.com

 

 


Românii își pot cumpăra ani de vechime în plus pentru pensie, iar procedura prin care se poate face acest lucru s-a simplificat.

 


Românii care nu au suficientă vechime pot să facă un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi, cu casele de pensii, scrie antena3.ro.

Pensie 2022. Cât trebuie să plătești pentru un an în plus la pensie

Suma pe care românii trebuie să o dea pentru acești 6 ani este de aproape 46.000 de lei, deci undeva la 9.307 de euro. Astfel, un an de vechime în plus te poate costa aproximativ 7.600 lei (1.537 euro).


Totuși, autoritățile nu au impus un plafon maxim. Există persoane care virează sume mai mari pentru că speră că vor avea o pensie bună.

„Nu avem o bază limitată în ceea ce privește suma pentru care să se calculeze și să se plătească contribuțiile. Dacă discutăm de această posibilitate de încheiere a unui contract de asigurare care poate fi suplimentar față de veniturile salariale care sunt obligatorii în ceea ce privește includerea acestora în baza de calcul a contribuțiilor, atunci discutăm într-adevăr în funcție de potențialul pe care îl are fiecare persoană.


Din păcate însă se recurge la această situație mai ales în cazurile persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a obține o pensie. Puține sunt cazurile în care persoanele își încheie un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut.

Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile.  Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv”, a explicat secretarul de stat Doina Pârcălabu, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI:

Locuitorii unor localități din Cluj ar putea ieși mai repede la pensie, pentru că au trăit în zone poluate. Vezi unde

EXCLUSIV. Lista pensionarilor de LUX din Cluj. Cea mai mare pensie depășește 20.000 de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter