Economie

Bărbații s-ar bucura de doar câteva luni de pensie dacă vârsta de pensionare s-ar prelungi la 70 de ani. Covid a scăzut speranța de viață

Bărbații din România ar prinde doar 6 luni de pensie după 48 de ani munciți, în timp ce în UE se trăiește cu 4 ani în plus, scrie newsweek.ro.

Prelungirea vârstei de pensionare ar lua dreptul bărbaților de a se mai bucura de pensie. Prelungirea vârstei de pensionare ar lua dreptul bărbaților de a se mai bucura de pensie.

 

 


Dacă o persoană din țara noastră ar decide să muncească până la 70 de ani, chiar și pe bază de voluntariat, cum a propus Florin Cîțu, îi mai rămân în medie doar patru ani de pensie. Astfel, bărbații ar prinde 6 luni, iar femeile 8 ani, conform newsweek.ro.

 


România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește speranța la viață, iar pandemia de coronavirus a înrăutățit și mai mult lucrurile.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Pandemia de COVID-19 a dus la a scăderea temporară substanțială a speranței de viață în multe țări, inclusiv România, unde a căzut cu 1,4 ani până la 74,2 ani. În schimb, scăderea medie în UE în 2020 a fost de 0,7 ani. În 2020, diferența de gen în ceea ce privește speranța de viață a fost clară: femei trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbații (78,4 ani comparativ cu 70,5). Este printre cele mai mari decalaje în Uniunea Europeana”, potrivit unui raport.


România, din nou la coada clasamentului

Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).

În ceea ce privește posibilitatea prelungirii vârstei de pensionare la 70 de ani, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, săptămâna aceasta, că proiectul vizează un sistem voluntar, și nu unul obligatoriu.


„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu”, a spus Florin Cîțu.

Citește subiectul pe larg pe newsweek.ro.

CITEȘTE ȘI:

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: „Cei care au 40-60 de ani vor muri înainte de a ieşi la pensie”

Ultimele Stiri
abonare newsletter