Economie

Cluj-Napoca, surclasat de Timișoara la valoarea marilor investiții imobiliare

Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța atrag peste 2 miliarde euro în noi proiecte imobiliare, hoteliere și retail.

Cluj-Napoca şi localităţile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spaţii logistice, 3 noi hoteluri şi peste 5.000 de apartamente Cluj-Napoca şi localităţile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spaţii logistice, 3 noi hoteluri şi peste 5.000 de apartamente

 

 


Investiţii totale de peste 2 miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari cinci oraşe din ţară, respectiv în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) - Regional Cities lansat miercuri.

 


Astfel, între finalul anului 2021 şi 2024, în cele cinci oraşe şi în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăţi comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spaţii logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaţionale şi peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului menţionat. Analiza este realizată pe baza informaţiilor BREC de la companiile din piaţă şi a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanţa şi Est Hospitality.

Conform raportului, Timişoara atrage aproape un miliard de euro investiţii, aproximativ jumătate din totalul investiţiilor regionale, în proiecte de birouri, retail şi logistice de peste 190.000 de mp. Dintre cele 5 regiuni analizate, Timişul atrage cele mai mari investiţii imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona într-o locaţie strategică pentru facilităţi de producţie.


Trei hoteluri şi 5.000 de apartamente, la Cluj 

După o perioadă în care Cluj-Napoca a atras cele mai multe investiţii în birouri după Bucureşti, acesta şi localităţile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spaţii logistice, 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson şi un hotel sub brandul Courtyard by Marriott) şi peste 5.000 de apartamente, în proiecte deja începute sau care vor demara în perioada următoare, cu termene de finalizare între 2022-2024. Unul dintre investitorii majori în Cluj este Immofinanz, care deţine aici centrul comercial Vivo!, cu o suprafaţă de peste 60.000 mp. După ce a investit recent 22 milioane de euro în modernizarea acestui centru, investitorul austriac va finaliza curând modernizarea unei noi suprafeţe de 10.000 mp la centrul Vivo! Baia-Mare.   

Iaşiul cumulează investiţii în proiecte de birouri şi retail de peste 65.000 mp şi peste 5.000 de apartamente în diverse ansambluri ce vor fi finalizate până în 2024.


Potrivit raportului, Braşovul începe o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere finalizarea noului aeroport internaţional, prevăzută pentru 2022, localizarea strategică în centrul ţării şi potenţialul turistic. Conform analizei BREC, Braşovul are aproximativ 2.500 de apartamente în construcţie, peste 45.000 mp de spaţii de birouri şi logistice în dezvoltare şi alte trei hoteluri în diverse stadii de pregătire.

Constanţa a atras până în prezent investiţii cu precădere pe segmentele de retail şi logistic, iar în ultimii ani este ţinta investitorilor rezidenţiali, atât în oraş cât şi în staţiunile de pe litoral, pe segmentul apartamentelor de vacanţă. Un număr de peste 7.000 de apartamente sunt în lucru în acest moment sau vor fi lansate în perioada următoare. Regiunea are potenţial ridicat pentru logistică, datorită localizării şi infrastructurii de transport disponibile. De asemenea, oraşul ar putea atrage în viitorul apropiat cel puţin o investiţie majoră pe segmentul de birouri, având în vedere că nu există nici o clădire emblematică pe acest segment, în prezent.

CITEȘTE ȘI:

Oradea, noul „El Dorado” al clujenilor. „Oradea e văzută ca fiind Clujul de acum 4 ani, cu oportunitățile de atunci”

Ultimele Stiri
abonare newsletter