Economie

Cum te poți angaja ca muncitor sezonier în Marea Britanie? Cum să îți faci viză și cât costă

Există un proiect pilot care le-ar permite românilor să se angajeze ca muncitori sezonieri în Marea Britanie. Acesta a fost extins și prelungit pentru un an de zile.

 

 


Dacă muncitorii sezonieri români își vor face viza, aceasta le va asigura o ședere de până la șase luni în Marea Britanie, conform unui mesaj transmis de Ambasada Marii Britanii în România:

„Cetăţenii români care caută muncă sezonieră în Marea Britanie vor fi bineveniţi în 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat iniţial în 2019, a fost extins şi prelungit pentru un an, suplimentar pentru cei care doresc să vină să lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioadă de până la şase luni.”


Cum îți faci viza și cât costă?

Cei care vor să lucreze temporar în Marea Britanie pot solicita o viză de lucrător sezonier. Aceasta are o durată de valabilitate de șașe luni. Totuși, cei care solicită viza trebuie să dovedească faptul că vor fi plătiți în timpul șederii lor și că se pot întreține.

Viza costă 244 de lire sterline, iar cei care vor să aplice trebuie să solicite viza cu cel mult trei luni înainte de a-și începe job-ul, conform site-ului guvernului britanic.


Românii în cauză trebuie să dețină și un certificat de sponsorizare, anume numărul de înregistrare care poate să acorde accesul la informațiile aplicantului și munca pe care o va desfășura în Marea Britanie.

Ce poți să faci în Marea Britanie cu viza respectivă: să lucrezi la job-ul descris în certificatul de sponsorizare și să studiezi (pentru unele cursuri vei avea nevoie de un certificat „Schema de aprobare a tehnologiei academice)


Ce nu poți să faci: nu poți avea un job permanent, nu poți avea un al doilea job sau un job care nu e descris în certificatul de sponsorizare. Totodată, nu poți primi fonduri publice sau să îți duci membrii familiei cu tine în Marea Britanie.

CITEȘTE ȘI:


Reguli noi pentru călătorii care ajung în Anglia. Testul COVID negativ, obligatoriu. Cine stă în carantină?

 

Certificate false care atestă că nu ești infectat cu COVID19, de vânzare pe Facebook. Verificări mai aspre la granița țării

 

abonare newsletter