Economie

Cum au trişat clujenii să aibă şanse la Start-Up Nation?

Românii își demonstrează ingeniozitatea de fiecare dată când statul încearcă să le pună o piedică în ceea ce privește afacerea lor. Orice are o rezolvare.

Decizia statului de a depuncta masiv firmele din județul Cluj a condus la scăderea abruptă a aplicanților în programul Start-Up Nation 2018-2019. Cel puțin în acte.

În realitate, multe firme deschise de clujeni au fost înființate cu sedii sociale în alte județe pentru a avea șanse să acceseze cei 44.000 de euro de la stat.


Câți banii au scos tinerii antreprenori din buzunar să fenteze statul

Clujenilor nu le-a fost dificil să înființeze un sediu social în alt județ, iar dacă nu s-au descurcat pec ont propriu, alți clujeni au venit cu oferta pe un site de vânzări online.

“Societatea noastră se ocupă de orice demers în vederea înmatriculării, radierii, modificării sau cesiunii societăţilor comerciale şi reprezintă clienţii la Oficiul Registrului Comerţului”, se arată în anunț.


Tot acolo apre și lista cu tarife:
Găzduire sediu social Sibiu - 400 LEI/ 6 luni
Găzduire sediu social Sibiu - 800 LEI/ 12 luni
Găzduire sediu social Bistriţa - 600 LEI/6 luni
Găzduire sediu social Bistriţa - 1200 LEI/12 luni

Proprietarul business-ului ne-a spus că a avut 10 solicitări de găzduire sediu în alt județ, venite de a clujeni, pentru a participa la Start-Up Nation.


Antreprenorii clujeni nu s-au mai înghesuit la Start-Up Nation?

Plecat cu un deficit de 15 puncte după evaluarea automată a planurilor de afaceri, pe motiv că densitatea firmelor mici și mijlocii este mai mare de 4 la 100 de locuitori, județul Cluj a pornit cu doar 240 de firme în încercarea de a obține fonduri nerambursabile.

200.000 de lei ar urma să primească acestea, în 2019 însă pot primi finanțare doar firmele cu câte 100 de puncte și cu cel puțin 4 angajați, după cum arată datele preliminare în acest moment. Șanse infime pentru firmele clujene să primească finanțare, potrivit startupcafe.ro, care amintește că, în exercițiul din 2017, s-au înscris 2.298 de firme clujene, aproape de 10 ori mai multe!


În ceea ce priveşte situaţia înscrierilor la cele nouă agenţii teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, Clujul stă mult mai bine. Județul este pe primul loc în clasamentul numărului de înscriși pe sedii, cu 6.424 de firme înscrise (19,6% din total).

Scăderea a numărului de firme deschise la Cluj

Potrivit ultimilor date furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul înmatriculărilor de firme a crescut la nivelul judeţului Cluj doar cu 7% în ianuarie 2019, față de ianuarie 2018, ajungând la 526 de înmatriculări, în timp ce, la nivel național, creșterea a fost de aproape 60%. Clujul e ca număr de firme noi deschise sub județe cu o activitate economică mai redusă. Brașov, Bihor, Argeș, Dolj, Iași, Prahova, toate contabilizează un număr mai mare de înmatriculări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter