Economie

Impozitul pe gospodării va bulversa modul în care îşi plăteşte impozitele toată populaţia României

Responsabilii guvernamentali susţin că introducerea impozitului pe venitul global nu înseamnă eliminarea cotei unice.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor, prevăzut în planul de guvernare al actualei administraţii, ar urma să fie pus în aplicare în 2018, iar reprezentanţii guvernului au explicat în această săptămână că nu este vorba de o „revoluţie fiscală“ şi nici de o înlocuire a cotei unice de impozitare, scrie zf.ro.

Totuşi, noul impozit pe gospodării va bulversa modul în care îşi plăteşte impozitele toată populaţia României, pentru că va presupune completarea unor fişe anuale de impozit pentru toată lumea, în care să fie incluse şi deducerile aferente.


„Cheia“ noului sistem este introducerea deducerilor pentru diverse cheltuieli, astfel încât oamenii vor plăti 10% doar pe diferenţa dintre venituri şi cheltuielile dovedite cu bonuri. Guvernul mizează prin acest sistem pe scoaterea la suprafaţă a sumelor cheltuite pe îngrijire medicală, meditaţii sau renovarea locuinţei, care astăzi sunt cheltuite „la negru“ sau „la gri“.

Noua formă de impozitare, începând cu anul viitor, va globaliza veniturile, cărora li se va aplica un impozit de la 0 sau 10%, în funcţie de venituri, faţă de 16% în prezent, potrivit programului de guvernare.


Ministrul de finanţe, Viorel Ştefan, a explicat miercuri după şedinţa de guvern că impozitul pe venitul global nu înseamnă impozitarea progresivă, care a fost în vigoare până la introducerea cotei unice de impozitare în 2005. Altfel spus, venitul globalizat nu va fi impozitat în trepte. O reducere a impozitului de la 16% la 10% ar putea însemna însă venituri mai mici la buget într-o vreme în care, dimpotrivă, finanţele au nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile suplimentare legate de majorarea salariilor. De unde ar putea veni aceşti bani dacă nu din impozite suplimentare sau din impozite mai mari?

„Soluţia guvernului la această situaţie va fi fie împrumutul, fie reducerea investiţiilor publice. Aceasta este metoda pe care o aplică guvernele de zeci de ani de zile. Totuşi eu sunt curios cum vor ajunge, într-un interval de un an jumătate sau doi, la un număr de 35.000 de consultanţi fiscali, în condiţiile în care în acest moment sunt doar 5.000“, a spus Adrian Benţa, consultant fiscal.


În programul de guvernare este prevăzută apariţia a 35.000 de consultanţi fiscali care să îndrume populaţia să completeze declaraţia pe venitul global.

„Consultantul fiscal este «medicul» gospodăriei fiscale. Acest consultant fiscal va fi plătit de către Ministerul Finanţelor în funcţie de câte gospodării are înregistrate. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanţi fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. ANAF are 30.000 de angajaţi, o parte vor deveni consultanţi fiscali. Mai avem şi o Cameră a Consultanţilor Fiscali. E adevărat că ei dau consultanţă în business, dar poate că în timp vor merge şi spre persoane fizice“.


Programul de guvernare spune că impozitul pe venitul global urmăreşte practica americană şi va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din cadrul tuturor instituţiilor din România.

Ministrul muncii a reiterat miercuri la România TV: „Este sistemul american. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile - fiscalizăm totul. Dacă vrei să îţi duci copilul la şcoala de balet şi să reduci această cheltuială, cereţi chitanţă? Veţi ajunge să cereţi de peste tot chitanţă. Şi la meditaţii (...) Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi cheltuiala.“


Programul de guvernare, aprobat de Parlament, prevede că veniturile mai mici de 2.000 de lei/lună nu vor fi impozitate, dar nu se precizează nimic despre veniturile care vor fi impozitate cu 10% sau despre veniturile mai mari de 2.000 de lei/lună.

O altă măsură susţinută de guvern este deducerea unei sume din impozitul datorat de fiecare persoană pentru cheltuielile educaţionale (rechizite, taxe şcolare, cursuri de formare, participare la conferinţe).

Ultimele Stiri
abonare newsletter