Economie

Românii și bulgarii, săracii Uniunii Europene

România și Bulgaria se află la egalitate pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, cu un procent de 40% din totalul populației în această situație.

Românii și bulgarii, săracii Uniunii Europene Românii și bulgarii, săracii Uniunii Europene

"24,1% din totalul populației Uniunii Europene se afla în risc de sărăcie și excluziune socială în 2014. În România și Bulgaria în jur de 40% din populație se află în această situație în 2014. În Cehia (14,8%), în Olanda (16,5%) și Suedia (16,9%) se află la mai puțin de jumătate față de cele două țări", arată datele Eurostat.  

Potrivit acestuia, se observă diferențe în 2014 față de 2008 între statele membre.


"Unele țări au făcut un progres real în integrarea celor mai vulnerabili membri ai societății. Reducerea numărului de oameni în risc de sărăcie și excluziune socială variază de la 0,1 puncte procentuale, la 5,8 puncte procentuale. Statele membre care au înregistrat cel mai mare progres sunt Polonia (reducere de 5,8 puncte procentuale la sub 25% n.r.), România (cu 0,4 puncte procentuale) și Slovacia (cu 2,2 puncte procentuale, la sub 20%). Unele țări au avut o creștere a numărului de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială. Țările cu cea mai mare creștere sunt Grecia, Spania și Estonia unde numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială a crescut între 4 și 8 puncte procentuale", se mai arată în document.

Conform unei publicații a Institutului Național de Statistică (INS), o treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, în 2015.


Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% — energia electrică.

De asemenea, pentru a face față cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter