Economie

Optimism: Clujenii cumpără case existente doar pe hârtie

O parte din constructorii clujeni de pe piaţa imobiliară susţin că nu pot construi la fel de repede pe cât vând.

Apetitul clujenilor pentru achiziţia de apartamente sau case este din nou în creştere.

Clujenii continuă să facă achiziţii pe piaţa imobiliară clujeană, resimţindu-se o creştere clară faţă de anii precedenţi, susţin agenţii imobiliari şi constructorii de pe piaţă. De altfel, câteva mii de persoane s-au arătat interesate de ofertele prezentate în cadrul târgului de imobiliare, construcţii şi amenajări „Casa de la A la Z” care a avut loc în acest weekend.


Contracte cu garanţii

Cu toate că în Cluj ţepele imobiliare s-au ţinut lanţ în ultimii ani, clujenii nu şi-au pierdut optimismul şi continuă să cumpere case sau apartamente existente doar pe hârtie, în faza de proiect doar. Totuşi, se pare că şi contractele încheiate cu dezvoltatorii imobiliari sunt mai clare acum.

„Lumea este foarte interesată de achiziţia unor apartamente în ansambluri imobiliare noi, chiar dacă se află doar în fază de construcţie şi urmează să fie gata abia peste câteva luni. Nu am observat ca lumea să fie reticentă din cauza acestui fapt. Totuşi, în contract este stipulat faptul că noi garantăm un anumit nivel de calitate a construcţiei, iar la final, dacă clienţii nu sunt mulţumiţi de produsul livrat, li se dau banii înapoi cu o anumită dobândă. La fel se întâmplă şi dacă termenul de finalizare nu este respectat”, explică Noemi Macskassi, agent imobiliar al agenţiei Nicole Imobiliare. Agenţia oferă apartamente de vânzare într-un ansamblu imobiliar de pe strada Eugen Lovinescu, la preţuri de peste 1.000 de euro pe metrul pătrat. Potrivit lui Noemi Macskassi, doar câţiva dintre vizitatorii târgului care s-au arătat interesaţi de oferta agenţiei au pomenit şi de programul „Prima Casă”.


Închirierea revine ca alternativă a depozitelor bancare

Potrivit agenţilor imobiliari, mulţi dintre clujenii care cumpără un apartament o fac pentru a-l închiria apoi. „Există un interes foarte mare pentru achiziţia de apartamente, care se traduce printr-o tendinţă de creştere a preţurilor, mai ales în zona centrală şi în zonele căutate pentru chirii. Tot mai multe persoane văd din nou achiziţiile pe piaţa imobiliară ca o alternativă mult mai profitabilă faţă de depozitele bancare. Practic, oamenii au început să investească în ceva care să le aducă un profit mai mare. Pentru că, la un apartament de 60-70.000 de euro, o chirie e undeva la 300-400 de euro pe lună. Şi atunci, într-un an de zile, sunt între 3.600 şi 4.800 de euro chirie pe an, ceea ce nu poţi să obţii dintr-o dobândă bancară. Am avut clienţi care şi-au vândut acţiunile de pe Bursă sau şi-au stins depozitele şi au investit în imobiliare”, explică Marius Mărincean, director marketing al agenţiei Welt Imobiliare. Potrivit acestuia, preţurile de vânzare sunt în jur de 1.200 de euro + TVA de 5% pe metrul pătrat, în zone precum cea de lângă Iulius Mall, iar cu toate acestea cumpărători există din plin. De exemplu, într-un complex care se construişte în zona lacurilor din cartierul Gheorgheni, şi unde lucrările au început în luna ianuarie, în prezent toate apartamentele sunt vândute.

Vând mai repede decât pot să construiască

Cererea mare de pe piaţa imobiliară clujeană este confirmată şi de organizatorii târgului „Casa de la A la Z”. „Au fost dezvoltatori cu care am discutat ca potenţiali clienţi pentru târg şi care ne-au spus că nu reuşesc să construiască în ritmul în care se vinde”, spune Anca Ştir, reprezentantul Ad Shop şi unul din organizatorii târgului.


La târg au fost prezente 20 de companii, atât agenţii imobiliare şi instituţii bancare, cât şi reprezentanţi ai unor firme de amenajări interioare de lux. Apetenţa clujenilor pentru produsele de lux a fost dovedită şi de faptul că, în primele două zile ale târgului, au fost încheiate două contracte de circa 15-20.000 de euro, pentru un sistem de pentru pompe de căldură cu încălzire în pardoseală şi pentru un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură.

Târgul „Casa de la A la Z” se află la cea de-a patra ediţie iar în primele două zile a avut peste 2.000 de vizitatori. „Faţă de anii trecuţi am sesizat o creştere a cererii pentru apartamentele de 2-3 camere şi pentru case gata construite. Acum se caută foarte mult zone centrale sau semicentrale, în timp ce interesul pentru apartamentele ieftine, aflate la periferia oraşului, a scăzut”, completează Anca Ştir.

Ultimele Stiri
abonare newsletter