Economie

Ce produse s-au scumpit începând de astăzi?

Creşterea accizelor pentru anumite bunuri de lux şi introducerea de accize în cazul altor bunuri este destinată să compenseze impactul bugetar negativ pe care l-ar putea determina reducerea TVA la pâine. Veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 milioane lei până la finalul anului 2013.

Bijuteriile din aur și platină, blănurile naturale, dar și armele de vânătoare, iahturile și mașinile foarte puternice s-au scumpit de la 1 septembrie Bijuteriile din aur și platină, blănurile naturale, dar și armele de vânătoare, iahturile și mașinile foarte puternice s-au scumpit de la 1 septembrie

Bijuteriile din aur și platină, blănurile naturale, dar și armele de vânătoare, iahturile și mașinile foarte puternice s-au scumpit de la 1 septembrie, când au intrat în vigoare noile accize.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a introdus accize 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K şi doi euro pe gramul de aur de peste 14K la bijuteriile din aur şi platină, cu excepţia verighetelor.


Pentru confecţiile din blănuri naturale se va plăti o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual până la 1.200 euro pentru blănurile mai scumpe de 6.000 de euro.

Maşinile noi şi rulate (din import) cu motoare mai mari de 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindree care depăşesc nivelul menţionat.


Armele vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele cu o valoare sub 500 de euro, până la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro, iar cartuşele vor fi taxate de asemenea cu 0,1-0,4 euro pe bucată în funcţie de categoria de preţ.

Pentru navele cu vele, mai lungi de 8 metri, se va plăti o acciză de 500 de euro pentru fiecare metru liniar din lungime, iar pentru iahturile cu motor acciza va fi de 10 euro pe CP, dacă motorul este mai mare de 100 CP.


Accizele la alcool vor creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru.

În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată suma de 250 milioane lei, Fondul Monetar Internaţional transmiţând Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.


Impactul bugetar negativ al reducerii TVA a fost estimat la 100 milioane lei, doar pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie.

 


 

Etichete: victor ponta
Ultimele Stiri
abonare newsletter