Economie

CFR Marfă ar putea deveni „companie clujeană”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/cfr.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Afaceristul Călin Mitică, care controlează companiile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, e încă în joc pentru preluarea CFR Marfă.

Transferoviar Grup (TFG), în asociere cu fondul de investiţii Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, se află pe lista scurtă întocmită de Ministerul Transporturilor pentru privatizarea CFR Marfă.


Procedura de privatizare continuă doar cu asocierea din care face parte societatea clujeană şi Grup Feroviar Român, al treilea ofertant, compania americană OmniTRAX fiind respinsă după ce a depus un plic gol în cadrul etapei de oferte preliminare neangajante şi comentarii asupra cadrului contractual.

Ministerul va trece la sesiuni de calificări cu cei doi ofertanţi rămaşi în cursă, termenul limită până la care aceştia trebuie să depună documentele de participare la licitaţia în plic fiind 19 iunie. Deschiderea plicurilor cu oferta finală va avea loc pe 20 iunie.


Candidatul la preluarea CFR, luat în vizor de procurori

Mitică a fost acuzat că a încheiat contracte cu CFR călători care ar fi adus prejudicii companiei de transport feroviar, dar ar fi fost foarte profitabile pentru omul de afaceri.
Mass-media a relatat că CFR Călători a cumpărat de la Remarul 16 Februarie, în mai multe rânduri, automotoare vechi, achiziţionate la preţ de fier vechi, din Germania. Multe dintre locomotive s-ar fi stricat, iar Remarul nici nu le-a reparat, nici nu a plătit reparaţiile făcute pe banii CFR Călători. Cazul a fost anchetat şi de procurorii anticorupţie, dar în ianuarie 2013, el a fost achitat, printr-o sentinţă nedefinitivă a Judecătoriei Cluj-Napoca. În dosarul întocmit în 2010 de procurorii DNA, Călin Mitică şi alte opt persoane au fost acuzate de săvârşirea unor infracţiuni economice şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Remarul a rămas în pană de bani

Angajaţii companiei au protestat la sfârşitul lunii mai faţă de diminuarea neanunţată a salariilor lor pe luna februarie.


Muncitorii au intrat, într-o grevă spontană, pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la  reducerea salariului cu 30% pe luna februarie. Conducerea întreprinderii a motivat că în februarie s-a realizat doar 70% din producţia planificată.

Directorul societăţii, Florentin Bărbuceanu, spunea atunci că impasul financiar al unităţii a fost generat de neplata datoriei de 15 milioane de euro de către compania CFR Călători.


Angajaţii au susţinut atunci că „Remarul” a realizat şi livrat 11 automotoare pentru compania CFR Călători, în februarie 2012, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, iar conducerea societăţii trebuia să încaseze aceşti bani şi să evite blocajul financiar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter