Economie

Transylvania Green Energy Forum, la final. Energia verde, esențială pentru România.

Lideri din industrie, autorități naționale și experți internaționali au trasat principalele direcții pentru tranziția energetică durabilă, în cadrul celei mai recente ediții a Transylvania Green Energy Forum (TGEF).

Transylvania Green Energy Forum a ajuns la final| Foto: Paula Copaciu, monitorulcj.ro Transylvania Green Energy Forum a ajuns la final| Foto: Paula Copaciu, monitorulcj.ro

 

 


Miercuri, 28 mai, a fost ultima zi a Transylvania Green Energy Forum, cel mai important eveniment regional dedicate energiei verzi.

 


Ediția din 2025 a Transylvania Green Energy Forum și-a propus un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice.

CITEȘTE ȘI:
Maria Metz, CEO NTT DATA România: „România are nevoie de o alfabetizare digitală extinsă și de lideri pregătiți pentru viitor”

Printre temele centrale s-au numărat inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.


În ziua a doua de TGEF, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a transmis un mesaj video în care a subliniat că România are șansa să devină un jucător regional în domeniul energiei verzi, având un potențial remarcabil în ceea ce privește sursele regenerabile, dar și experiența în sectorul gazelor naturale.

„Mă bucur ca ați creat un ecosistem și ați adus la Cluj oameni și companii care activează pe tot palierul energiei din România. E crucial pentru noi să reușim împreună și să depășim diferențele prin dialog, în speranța că vom ajunge să facem din România un lider în domeniu. Este esențial să vorbim mai mult despre potențialul energiei verzi la noi in țară. România poate fi un jucător regional. Trebuie să facem mult mai multe în această direcție. Trebuie să ameliorăm legislația în vigoare, dar în același timp să privim energia verde într-o perspectivă de ansamblu.


De la zona de producție, la zona de consum, la zona de materii prime, până la zona de tehnologii inovative sau gestionarea deșeurilor. Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare. Totodată, trebuie să diversificăm resursele de energie verde, pentru a fi competitivi, dar în același timp pentru a ne asigura că nou vom rămâne în urmă dacă apar noi tehnologii într-un domeniu”, a transmis Victor Negrescu.

Victor Negrescu, mesaj video la Transylvania Green Energy Forum | Foto: Paula Copaciu, monitorulcj.ro

Viitorul energiei verzi se scrie cu „colaborare radicală”. Concluziile forumului TGEF 2025

Lideri din industrie, autorități naționale și experți internaționali au trasat principalele direcții pentru tranziția energetică durabilă, în cadrul celei mai recente ediții a TGEF.


„Cadrul legislativ clar, finanțarea tehnologiilor costisitoare și o fiscalitate adaptată sunt esențiale pentru succesul tranziției energetice”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Rafinare&Marketing, OMV Petrom.

Reprezentanții companiilor din domeniul energetic au subliniat importanța menținerii competitivității prețurilor pentru consumatori și necesitatea reglementărilor moderne, în timp ce experții internaționali, precum Kornél Tóth, Head of Group Sustainable Business Solutions, MOL Group (online), au cerut „radical collaboration”, un parteneriat real între industrie, autorități și furnizori.

Cristian Bușoi, Secretar de Stat, a arătat că România are avantajul expertizei petroliere, potențial agricol semnificativ și resurse nevalorificate, precum deșeurile, care pot alimenta producția de biocombustibili. „Suntem printre puținele state europene cu aceste precondiții”, a subliniat oficialul.

Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania. 

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ștefan Gadola: EnergoBit, o companie „la curent și pe fază” în revoluția energetică a României

A început Transylvania Green Energy Forum, cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi

Ultimele Stiri
abonare newsletter