Economie

Clujenii au fost mai atenți la bani de Moș Nicolae, dar se pregătesc de cheltuieli mai mari pentru Crăciun

Clujenii au făcut mai degrabă cadouri simbolice de Moș Nicolae și au fost mai atenți la cheltuieli, încercând să salveze un bănuț în plus pentru Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, care se anunță mai costisitoare în acest final de an.

Clujenii sunt mai atenți la cheltuieli și salvează bani pentru Sărbătorile de final de an/ sursa: depositphotos.com Clujenii sunt mai atenți la cheltuieli și salvează bani pentru Sărbătorile de final de an/ sursa: depositphotos.com

 

 


Clujenii au fost mai „cuminți” în acest an, dar și mai atenți la cheltuieli. Astfel, comercianții au vândut mai puține „nuielușe” decât anul trecut. 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că rata inflației din România este în medie mai mare cu 2,5% decât inflația înregistrată la nivelul Uniunii Europene,

De fapt, tot mai mulți români sunt cu ochii la pungă, din cauza scumpirilor și a creșterii cheltuielilor de întreținere, arată profesorul clujean Balint Zsolt Nagy, din cadrul proiectului Romanian Economic Monitor, desfășurat de FSEGA UBB. 


Cum afectează inflația cheltuielile populației în prag de sărbători?

Cadourile de Moș Nicolae au fost mai modeste în acest an, întrucât clujenii economisesc pentru masa de Crăciun, care va fi mai scumpă în acest an.

„Conform celor mai recente analize, coșul de cumpărături se va situa undeva pe la două sute de lei, față de o sută cincizeci de lei, cât a fost înainte de inflație. 


Cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc la alimente, la mărfurile alimentare, față de anul trecut, și aici recordul negativ, dacă e să spunem așa, îl dețin zahărul – mai mult de 60%, uleiul, făina -  cu 60%, respectiv 30% mai scumpe, pâinea. 

Deci, acele mărfuri, produse alimentare care au o pondere destul de mare în coșul de consum”, a arătat Nagy Balint Zsolt, în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor.


Economiștii UBB arătau recent că rata inflației din România (13,4%) a depășit cu 2,5% media inflației la nivel european (10,9%).

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform Băncii Naționale a României, cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. 

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Analiză UBB: Rata inflației din România, peste media Uniunii Europene

Analiză cercetători UBB: Produsele alimentare și energia domină topul scumpirilor, iar gazele naturale ocupă detașat locul I, cu o majorare de peste 100%

INS: Rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în octombrie

Rata inflației continuă să crească până la finalul anului. Economia și-ar putea reveni ușor abia în 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter