Economie

Românii vor pensii duble față de ce oferă statul. Doar 7% dintre pensionari au o pensie mai mare de 3.650 de lei

Românii își doresc pensii duble față de posibilitățile statului, dar nu își permit să economisească. Doar 7% dintre pensionarii din sistemul public au o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.

Românii își doresc pensii duble față de posibilitățile statului, dar nu își permit să economisească / Foto: pixabay.com Românii își doresc pensii duble față de posibilitățile statului, dar nu își permit să economisească / Foto: pixabay.com

 

 


Românii aşteaptă pensii duble faţă de ceea ce poate să ofere în prezent statul român.

 


Majoritatea covârşitoare însă nu economiseşte şi spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie derulat la nivel urban de către ISRA Center la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Românii vor pensie dublă

La întrebarea „care credeţi că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcaţi”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu faţă de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv, se arată într-un comunicat al APAPR care citează datele Casei Naţionale de Pensii Publice din octombrie 2022.


În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.

83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.


„Este evident de ceva timp faptul că există o diferenţă semnificativă între aşteptările legitime ale populaţiei active de azi şi posibilităţile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat - şi asta nu este doar o problemă a României, ci în toată lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private funcţionează tocmai pentru a acoperi acest deficit de protecţie financiară, fără niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumulează constant în conturi personale, unde sunt investiţi, produc randamente şi sprijină şi dezvoltarea economică a României”, a comentat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

CITEȘTE ȘI:

Un nou tip de pensie pentru români! Cine va beneficia de această pensie și în ce condiții?

Ciucă, despre creșterea pensiilor: De la 10 la 15%

Ultimele Stiri
abonare newsletter