Politică

Ciucă, despre creșterea pensiilor: De la 10 la 15%

Sunt mai multe ipoteze cu privire la procentul cu care vor fi majorate pensiile începând cu 1 ianuarie 2023.

sursă foto Facebook Nicolae Ciucă sursă foto Facebook Nicolae Ciucă

 

Nicolae Ciucă spune că își păstrează „partea de responsabilitate” când vine vorba despre un anunț referitor la creșterea pensiilor, pentru că „nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, şi aşa sunt destul de necăjiţi”. 


Premierul a afirmat că sunt mai multe ipoteze cu privire la majorarea pensiilor, „de la 10% la 15%, la 11%”. Pe de altă parte, Marius Budăi a anunțat, tot marți seara, că „de la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România” și că „în termenul cel mai scurt se va decide (cu ce procent vor fi majorate – n.red.).

Întrebat cu cât ar putea crește pensiile, premierul a explicat că există mai multe ipoteze în acest sens. „Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi, şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă la Antena 3. 


Concurs de promisiuni 

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit news TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.

Partidele au dat startul promisiunilor privind procentul cu care vor crește pensiile, fiind avansate procente tot mai mari. 


În timp ce PSD insistă că pensiile pot fi mărite cu 10%, liberalul Rareș Bogdan susține că cifra este prea mică, iar într-un context favorabil al proiecțiilor bugetare, propunerea să fie de 16%. De altfel, eurodeputatul a susținut că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să demisioneze, dacă nu găsește resurse privind o creștere consistentă.

În același timp, Florin Cîțu, fost lider al PNL și economist de profesie, susține că pensiile ar putea crește cu 15%, iar majorarea se poate aplica și fără creșterea procentului din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR (9,4%), însă este nevoie ca Guvernul să dea drumul la reforme.


Și mai mult plusează Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR, care a negociat PNRR. USR-istul a explicat într-un mesaj pe Facebook faptul că Guvernul poate mări pensiile și cu 27%, dacă vrea

„De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul față de pensionari. Veniturile seniorilor României vor fi majorate cu cel puțin 10%, de la 1 ianuarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă (PNL) și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin majorare pensiile, a anunțat Marius Budăi. „Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023 (cresc pensiile - n.red.). În termenul cel mai scurt se va decide (cu ce procent vor fi majorate pensiile - n.red.) și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească. Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar (ca procentul de majorare să fie comunicat - n.red.) chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi, pentru România TV.

CITEȘTE ȘI:

Ciucă și Ciolacu merg împreună la Bruxelles să negocieze creșterea pensiilor

Premierul Ciucă dă de înțeles că pensiile nu vor crește. „Nu vom avea astfel de enunţuri”

Pensiile, majorate din 2023! Guvernul analizează și creşterea pragului de la care se vor impozita pensiile

Ultimele Stiri
abonare newsletter