Economie

Premierul Ciucă ordonă ANRE și Consiliului Concurenței să identifice și să oprească specula la tranzacţionarea energiei

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut autorităților competente să identifice și să oprească specula în tranzacţionarea energiei pe piața din România.

Premierul Nicolae Ciucă ordonă ANRE și Consiliului Concurenței să oprească specula la tranzacţionarea energiei. Foto: gov.ro Premierul Nicolae Ciucă ordonă ANRE și Consiliului Concurenței să oprească specula la tranzacţionarea energiei. Foto: gov.ro

 

 


Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Consiliului Concurenței și Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă există elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei pe piața din România.

 


„Am cerut Consiliului Concurenţei și ANRE, cu implicarea Ministerului Energiei și a celor care au responsabilităţi în acest domeniu, să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă există elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei pe piața din România”, susține prim-ministrul.

România, peste graficul asumat la stocurile de gaze naturale

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere, prin modificarea Legii 85/2018, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Cel de-al treilea subiect al agendei noastre este cel al energiei. Avem un proiect de lege prin care modificăm Legea 85 din 2018 privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere”, a afirmat Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei de Guvern.


Premierul Nicolae Ciucă afirmat că Guvernul e în linie dreaptă cu pregătirea sezonului rece 2022-2023 și că prin proiectul aprobat miercuri sunt asigurate rezervele de țiței și produse petroliere.

„Urmărim, totodată, creșterea stocurilor de gaze naturale, astfel încât să avem resursele energetice necesare populației și funcționării economiei. În acest moment, România a reușit să realizeze un stoc de depozite de gaze naturale de peste 1,8 miliarde de metri cubi, un grad de umplere total de 59,48%, peste graficul asumat în fața Comisiei Europene. În felul acesta, ne asigurăm că avem toate măsurile luate pentru a pregăti din timp iarna care vine”, a declarat Nicolae Ciucă.


24 de amenzi pentru „speculanții” din energie

ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei. În perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Ca urmare a acestor acțiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:


  • pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică;
  • pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de  2 participanți la piața angro de gaze naturale.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

CITEȘTE ȘI:

PRIMER: „Problema aprovizionării cu gaze ar putea provoca consecințe negative fără precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esențiale” (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter