Economie

Cum vrea Europa să treacă peste crize?

Evenimentele din ultimele luni au adus Europa în pragul mai multor crize: de la cea economică, la criza energetică și criza alimentară. Care ar fi soluţiile?

Cum vrea Europa să treacă peste crize? FOTO: Depositphotos Cum vrea Europa să treacă peste crize? FOTO: Depositphotos

 

 


Energie, inflație, lanțuri de aprovizionare, consecințe ale luptei cu pandemia. UE se luptă cu mai multe crize în același timp, potrivit Deutsche Welle.

 


Majorarea ratei dobânzii

După mai mulți ani de politică a ratei zero a dobânzii, Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât, în sfârșit, joi, 21 iulie, schimbarea macazului, majorând rata dobânzii cheie de la zero la 0,5%. BCE urmează să mai facă și alte majorări.

Este mai mult decât discutabil dacă acest lucru va fi suficient pentru a ține sub control inflația ridicată de 8,6% din zona euro. Aceasta mai cu seamă că principalele motive ale creșterii prețurilor sunt în afara controlului UE: prețurile la energie au urcat din cauza cererii puternice ca urmare a pandemiei, dar și din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, lanțurile de aprovizionare rupte în comerțul global determină creșterea prețurilor.


În plus, BCE se află într-o situație dificilă în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor. În teoria economică, prețurile cresc, de obicei, în perioadele de boom, când toate capacitățile sunt utilizate în totalitate. Ratele mai mari ale dobânzilor au un efect de atenuare, deoarece fac creditul mai scump și, prin urmare, încetinesc și activitatea economică.

Acum, însă, inflația lovește toate statele UE, care ies slăbite din pandemie, cu datorii, în parte, mari. Prin urmare, o slăbire suplimentară a economiilor aflate deja în dificultate prin creșterea ratelor dobânzilor nu este lipsită de riscuri. (…)


Planul de urgență în domeniul energiei

Creșterea prețurilor la gaze a determinat Comisia Europeană să elaboreze miercuri, 20 iulie, un plan de urgență pentru energie. El prevede o reducere cu 15% a consumului de gaze în UE în iarna următoare.

În cazul în care această cantitate nu este economisită în mod voluntar, Comisia Europeană dorește să oblige țările membresă facă economie. Astfel, anumite sectoare economice ar putea primi mai puțin gaz. Sunt prevăzute și stimulente financiare pentru companiile care trec la alte surse de energie.


Cu toate acestea, planul de urgență trebuie aprobat de statele membre ale UE pentru a intra în vigoare. Spania și Portugalia și-au anunțat deja rezistența și au respins planul ca fiind „nesustenabil”. Controversele sunt abia la început.

Citește continuarea materialului pe Presshub.

CITEȘTE ȘI:

Analiștii spun că inflația va rămâne în două cifre în următoarele 12 luni. Euro va ajunge la 5,11 lei?

abonare newsletter