Artă & Cultură

Palatul Poștei din Cluj-Napoca, fotografii la două secole distanță. Una dintre clădirile emblematice din oraș. FOTO

Trecem zilnic pe lângă clădiri impresionante, care ne uimesc cu frumusețea lor. Dar de multe ori ele ascund povești care mulți nu le cunoaștem. Una dintre cele mai emblematice clădiri din Cluj-Napoca este Palatul Poștei.

Palatul Poștei din municipiul Cluj-Napoca/ Foto: Csaba Minier - Amintiri din Vechiul Cluj/ Facebook Palatul Poștei din municipiul Cluj-Napoca/ Foto: Csaba Minier - Amintiri din Vechiul Cluj/ Facebook

 

 


Pentru a înțelege mai bine istoria Clujului trebuie să știm mai multe și despre arhitectura orașului.

 


Arhitectura Clujului este compusă din clădiri și monumente din fiecare perioadă istorică, începând cu Evul Mediu până în secolul XXI, din antichitate păstrându-se numai ruine. Clujul deține un amplu ansamblu de monumente istorice, edificate în stiluri diverse, care au adus urbei supranumele de „Orașul Comoară”. Dintre cele mai vechi se numără fortificațiile medievale, lăcașurile de cult gotice din timpul Regatului Ungariei, sau casele, palatele și bisericile în stil renascentist și baroc, construite în timpul Monarhiei Habsburgice. În secole XIX și XX au fost ridicate edificii în stil eclectic, neoclasic sau Art Nouveau, iar după cel de al Doilea Război Mondial, a devenit dominant stilul realismului socialist și brutalist.

CITEȘTE ȘI:
Palatul Babos din Cluj-Napoca la un secol distanță. A fost reședința unui violonist celebru, comparat cu Enescu sau Paganini. FOTO
Palatul Elian, unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului. Clădirea a fost construită de un negustor de vin. FOTO

Trecem aproape zilnic pe lângă poșta de pe strada Regele Ferdinand din municipiul Cluj-Napoca, însă puțini știu că această clădire este în realitate un palat.


Palatul Poștei este o clădire simbol a Clujului. Ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, palatul își păstrează încă funcția inițială. Clădirea are trei intrări: cea principală, dinspre strada Regele Ferdinand, la numărul 33, și două intrări laterale, una pe strada Octavian Petrovici și una vizavi de sediul BT.

Palatul Poștei, o istorie care datează de două secole

Palatul Poștei a fost ridicat în anul 1898, însă povestea primului oficiu poștal din Cluj-Napoca datează încă din secolul al XVIII-lea. 


Activitatea primului serviciul poștal din Cluj a început în anii 1740. După 60 de ani, în anii 1800 serviciul poștal s-a mutat în clădirea hotelului Biasini de pe strada Avram Iancu. Până la 1870 oficiul poștal local funcționase în spațiul închiriat de la hotel. 

Hotelul Biasini de pe strada Avram Iancu/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj

În perioada anilor 1870–1898 serviciul poștal s-a mutat în clădirea pe strada Matei Corvin casa unde s-a născut unul dintre cei mai mari principi ai Transilvaniei Stefan Bocskai István.


În anul 1898 Consiliul Local a hotărât construirea actualului Palat al Poștei, după planul arhitectului Ray Rezsö Vilmos, terminat tot în același an. Până în prezent Palatul Poștei funcționează, însă din exterior este în stare avansată de degradare.

Palatul Poștei, în stare avansată de degradare

În anul 2020 Compania Naţională Poşta Română a încheiat un acord de finanţare în valoare de 200 de milioane lei pentru modernizarea clădirilor istorice care adăpostesc oficiilor posțale, inclusiv Palatul Poștei din Cluj-Napoca.

Potrivit Poștei Române, creditul acordat de EximBank pe o perioadă de 12 ani va fi utilizat cu precădere pentru:

  • automatizarea proceselor logistice prin înfiinţarea noilor centre de tranzit/sortare de la Bucureşti Nord şi Cluj-Napoca – în valoare de 68 milioane lei
  • crearea şi implementarea unei arhitecturi de sistem de management digital integrat (hardware şi software), necesară asigurării fluxurilor informaţionale (ERP şi a modulelor acestuia) – în valoare de 128,3 milioane lei
  • reabilitarea clădirilor monumente istorice din Cluj-Napoca, Timişoara, Piatra Neamţ și Oradea, aflate în patrimoniul Poştei Române, şi valorificarea acestora atât din punct de vedere comercial, cât şi cultural şi istoric – în valoare de 54,5 milioane lei

Potrivit documentelor din 2020, în ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor, au eliberate autorizaţiile de construcţie pentru cele de la Timişoara şi Oradea, urmând a fi demarate, în scurt timp, procedurile de achiziţie a serviciilor de reabilitare. La Cluj-Napoca au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, iar la Piatra Neamţ este în pregătire procedura de autorizare.

În anul 2022 a demarat modernizarea sediului, clădire monument istoric, edificată între anii 1891 – 1898, situată pe strada Regele Ferdinand.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, cel puțin la exterior. Astfel, a fost demarată o licitație de refacere a fațadelor, de înlocuire a tâmplăriei exterioare și modernizarea instalației electrice. Valoarea contractului este estimată la circa 900.000 de euro.

CITEȘTE ȘI:

Palatul Urania, clădirea care a găzduit primul cinematograf profesionist din oraș. FOTO

Gara din Cluj-Napoca, 151 de ani de istorie. Cum s-a schimbat clădirea emblematică în timp?

abonare newsletter