Timp Liber

Palatul Babos din Cluj-Napoca la un secol distanță. A fost reședința unui violonist celebru, comparat cu Enescu sau Paganini. FOTO

Fotografii la un secol distanță. Clujul este un oraș încărcat de istorie, iar în oraș există numeroase clădiri care impresionează prin arhitectură. Puțini știu că în Palatul Babos a locuit unul dintre cei mai emblematici violoniști români.

Fotografii la un secol distanță/ FOTO 1: Istoria Fotografiei Clujene/Facebook, FOTO 2: Monitorul de Cluj Fotografii la un secol distanță/ FOTO 1: Istoria Fotografiei Clujene/Facebook, FOTO 2: Monitorul de Cluj

 

 


În orașul Cluj-Napoca există numeroase clădiri care impresionează atât din punct de vedere al arhitecturii cât și poveștile pe care le au în spate. Una dintre aceste clădiri emblematice este Palatul Babos.

 


Impunător, Palatul Baboș din Cluj-Napoca veghează asupra uneia dintre cele mai importante intersecții rutiere ale orașului. Palatul este unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului.

Palatul Babos nu încetează niciodată să impresioneze. Situat pe strada Regele Ferdinand la numărul 38, palatul este și el un edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului.


Palatul Babos, anii 1891-1900/ FOTO: Istoria Fotografiei Clujene/Facebook (bcucluj.ro)

 

Palatul Babos în prezent/ FOTO: monitorulcj.ro

 


Edificiul se află la capătul străzii Regele Ferdinand, lângă Podul Mare care traversează Someșul și este imposibil să nu îți taie respirația când o întâlnești. Forma sa impunătoare, asemănătoare literei V, îi aduce un aer aparte palatului. Acesta a fost construit la începutul anilor 1890 și poartă numele primului proprietar, Babos Sándor. 

În trecut, prin apropierea palatului existau doar case mici, cu cel mult un etaj, lucru care îi conferea clădirii Babos o imagine impresionantă. Stilul său este unul unic și elegant, având în vedere că s-au adus la un loc elemente neo-gotice, eclectice și art-nouveu.


Chiar dacă clădirea arată magnific, „misiunea” Palatului Babos nu era atât de stilată ca sine. Acum un secol la parterul clădirii exista un magazin de biciclete și mașini de cusut, iar câteva camere la etaj erau ocupate de un grup de oameni, subordonat Bisericii Reformate.

Astăzi, la parterul clădirii există o sală de joc în locul magazinului  alimentar, iar lângă aceasta se află un restaurant indian. O parte din restaurant se află la parter, iar alta la etaj.

Palatul Baboș, reședința unui violonist celebru, comparat cu Enescu sau Paganini

Odată cu trecerea anilor și apropierea perioadei comuniste, magazinul de biciclete de la parterul Palatului Babos a fost transformat în magazin alimentar, iar la primul etaj unde se afla cel mai elegant și luxos apartament din clădire era ocupat de violonistul Alexandru Țitruș.

Violonistul Alexandru Țitruș s-a născut în 3 martie 1922 în județul Alba și a murit în 5 mai 1989. La vârsta de 6 ani a început să cânte într-un grup instrumental alcătuit de tatăl și frații lui. Alexandru Țitruș a început să cânte inițial la țambal, chiar dacă acest instrument nu îi plăcea.

Pentru că Alexandru iubea vioara, a început la vârsta de 8 ani să „împrumute” instrumentul fratelui său mai mare pentru a exersa, după ureche, melodiile auzite de la bătrânii din sat. Alexandru a hotărât să plece la București, unde datorită talentului său nativ și unor conjuncturi favorabile, a realizat primele înregistrări la Radio București când abia împlinise 14 ani.

A fost angajat al Ansamblului „Doina” al Armatei din București, condus pe-atunci de generalul Dinu Stelian, apoi, în 1963 se stabilește la Cluj, unde, o perioadă a fost angajat al Orchestrei de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat „Transilvania”. În perioada în care a lucrat la Filarmonica de Stat „Transilvania”, violonistul a locuit în Palatul Babos.

În anii 1973 și 1975 Alexandru Țitruș a făcut turnee în Elveția cu un succes imens și a înregistrat discuri cu Marcel Cellier. La Concertul de la Victoria Hall din Geneva sala de 1.600 de locuri a asistat și Regele Mihai I al României. După concert patronul unei fabrici de ceasuri din Elveția și-a scos ceasul de pe mână și i l-a dăruit lui Alexandru Țitruș, iar unii critici elvețieni l-au comparat cu George Enescu sau cu Paganini. A dat concerte și în SUA, Ungaria, Franța, Olanda, Suedia și Italia.

Zilnic trecem pe lângă clădiri fără să le cunoaștem de multe ori istoria. Orașul de pe Someș găzduiește atât clădiri cu o bogată istorie și arhitectură, cât și palate care îți taie respirație în momentul în care treci pe lângă ele.

CITEȘTE ȘI:

Palatul Elian, unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului. Clădirea a fost construită de un negustor de vin. FOTO

Gara din Cluj-Napoca, 151 de ani de istorie. Cum s-a schimbat clădirea emblematică în timp?

abonare newsletter