Artă & Cultură

Expoziție de fotojurnalism, la Muzeul de Artă Cluj. Octav Ganea: „În ultimii 20 de ani, a scăzut valoarea fotografilor în redacții”

O expoziție de fotojurnalism, realizată de Inquam Photos, are loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca zilele acestea. Fondatorul agenției, Octav Ganea, a participat la lansarea expoziției, unde a vorbit despre situația fotografilor în redacțiile din România.

Expoziție de fotojurnalism, la Muzeul de Artă Cluj. FOTO: Monitorul de Cluj Expoziție de fotojurnalism, la Muzeul de Artă Cluj. FOTO: Monitorul de Cluj

 

 


O expoziție de fotografie prin care sunt rememorate evenimentele ultimilor 9 ani, surprinse de fotografii agenției Inquam, are loc la Cluj în următoarea perioadă. 

 


Sâmbătă, 28 octombrie, a avut loc lansarea expoziției, la care au participat Octav Ganea, fotojurnalist și coordonator Inquam Photos și Cornel Puțan, fotojurnalist corespondent local în Timișoara. Ei au avut o dezbatere informală cu publicul despre fotografie, fotografi și fotojurnalism. Câteva zeci de persoane au luat parte la eveniment, unde au putut sta de vorbă cu fotojurnaliștii, au putut admira fotografii de la cele mai marcante evenimente din istoria recentă a României și au putut răsfoi albumul de fotojurnalism lansat recent de agenția Inquam Photos la Humanitas.

„Mare parte dintre redacții nu știu să folosească corect imaginile”

Octav Ganea a arătat că imaginea fotografilor de presă s-a degradat în ultimele decenii și mai ales după criza financiară din 2008, când majoritatea redacțiilor naționale și locale au concediat în primul rând fotojurnaliștii, văzuți ca fiind dispensabili pentru continuarea activității. Fotograful a afirmat că majoritatea redacțiilor nu știu să folosească corect imaginile protejate de drepturi de autor.


Fotografie expusă la Cluj, realizată de fotografii Inquam în timpul vizitei lui Papa Francisc în România. Foto: Paul Gheorgheci/ Monitorul de Cluj

„Din aproximativ 2000 și până în 2015, redacțiile s-au transformat încet din hub-uri de fotografi, fie că erau agenții de presă sau redacții locale, în niște hub-uri de click dreapta «Save as», comportament ce a fost permis de cei care conduc redacțiile, pentru că probabil nu își dădeau seama că ceea ce fac este dăunător pe termen lung. Acest fenomen a dus la o scădere imensă a valorii și a felului în care erau văzuți fotografii în redacții. Imediat după criză, redacțiile au renunțat la fotografi, cred că nu au rămas mai mult de 10 redacții care să aibă mai mult de un fotograf. Acum, din cei peste 50 de clienți pe care îi avem la Inquam Photos, mari sau mici, mai mult de jumătate dintre ei au ajuns în curtea noastră, și suntem mândri că îi avem, după ce i-am contactat spunându-le că am găsit fotografiile noastre pe site-urile lor și solicitându-le fie să dea jos imaginile noastre, folosite fără drept, fie să încerce să devină clienți la noi. Mare parte dintre ei nu știau să folosească corect imaginile, le-am explicat conceptul de licență pentru imagine, ce înseamnă editorial news”, a spus Octav Ganea, în cadrul dezbaterii.

Fotografie expusă la Cluj, realizată de fotografii Inquam în timpul ceremoniei de înmormântare a Regelui Mihai. Foto: Paul Gheorgheci/ Monitorul de Cluj

Album de fotojurnalism, lansat de Inquam Photos

Agenția de fotografie Inquam Photos a lansat vara aceasta primul său album de fotojurnalism la Librăria Humanitas. Albumul cuprinde fotografii cu mai importante evenimente din istoria României în ultimii nouă ani. Octav Ganea a vorbit la Cluj și despre dificultățile întâmpinate în crearea acestui album, pe care și-l dorea încă din 2015.


„A fost foarte greu să găsim oameni care să ne sprijine produsul din punct de vedere financiar ca să-l putem scoate pe piață. Din punctul meu de vedere, din partea de coordonare, a fost greu să producem un album pe o piață care nu mai produce atâta fotografie. Am reușim să adunăm peste 400 de imagini în mai puțin de 200 de pagini. Provocarea majoră a ținut de bani, de costuri”, a mai declarat fotograful.

Fotografii Inquam Photos au surprins până acum în imagini sute de evenimente, iar fotografiile lor au fost preluate de multe publicații de presă și televiziuni din România, dar și de publicații internaționale precum Reuters.


Refugiați ucraineni fugind din calea războiului, oameni care aprind lumânări pentru persoanele care și-au pierdut viața în incendiul de la Clubul Colectiv, protestatarii din Piața Victoriei, doctori, asistente, victime ale pandemiei COVID deopotrivă, politicieni sau sportivi, toți se regăsesc în imaginile de pe fluxul agenției. Cele 40 de fotografii expuse la Muzeul de Artă din Cluj Napoca sunt doar o parte din cele 400 reunite în primul album de fotojurnalism editat de agenția de presă Inquam Photos și primul editat de o agenție de presă în ultimii 9 ani.

Expoziția, deschisă toată săptămâna

Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie 2022, în intervalul 10.00-17.00, cu excepția zilelor de luni și marți când Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este închis.

 

Agenția Inquam Photos a fost construită de Ovidiu Micsik și Octav Ganea în plin declin al presei din România, reușind să înțeleagă de la bun început atât nevoile editoriale cât și lipsurile financiare ale redacțiilor. Fotografiile furnizate de agenție acoperă toate zonele de publishing, indiferent că vorbim de lideri de piață pe plan național sau televiziuni locale, de publicații cu tradiție sau ziare județene, de web-site-uri cu milioane de vizitatori unici sau bloguri de opinie.

CITEȘTE ȘI:

Fotografii ce te lasă fără cuvinte. Expoziție de fotojurnalism de la Inquam Photos, la Cluj-Napoca

abonare newsletter