Administrație

A fost lansată licitația pentru modernizarea Pieței Karl Liebknecht. Peste 23 de milioane de lei, valoarea proiectului

A fost lansată licitația publică pentru modernizarea și amenajarea Pieței Karl Liebknecht. Lucrările vor dura un an și jumătate.

A fost lansată licitația pentru modernizarea Pieței Karl Liebknecht. Lucrările vor dura un an și jumătate. A fost lansată licitația pentru modernizarea Pieței Karl Liebknecht. Lucrările vor dura un an și jumătate.

 

 


Conform anunțului de lansare a licitației publice, valoarea estimată totală a proiectului este de 23.498.284,20 lei fără TVA.

 


Din aceasta, suma de 607.663,87 lei fara TVA este destinată serviciilor de proiectare, valoarea lucrarilor fiind de 22.890.620,33 lei fără TVA. Valoarea lucrărilor „diverse și neprevăzute” este de 3.525.919,33 lei fără TVA și nu este inclusă în valoarea estimată totală.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare în cadrul licitației este data de 18.04.2022.


Lucrările prevăzute în proiect

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele obiective:

- Iluminat stradal
- Lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor
- Lucrări de pavare și de asfaltare
- Servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice
- Servicii de amenajare peisagistică
- Servicii de asistență de proiectare


Modernizarea și reamenajarea Pieței Karl Liebknecht urmărește în principal să facă loc spațiilor pietonale și „shared-space”, în detrimentul betoanelor și a mașinilor parcate pe trotuare.

Modernizarea Pieței Karl Liebknecht se concentrează pe crearea aleilor și a spațiilor verzi.


Astfel, prin noile amenajări propuse, sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.


Piața K. Liebkecht se pietonalizează și devine „centru de cartier”, cu mobilier urban, locuri de repaus, terase, etc. Locurile de parcare de aici, 35 la număr, sunt relocate pe străzile adiacente. Se reconfigurează aleile pietonale, pavajele și iluminatul public se refac.

Piața Karl Liebknecht va beneficia de locuri de relaxare pentru pietoni.

 


Se schimbă circulaţia

Astfel, conceptul de amenajare propus acoperă o suprafață de aproximativ 23.500 mp aflată în domeniul public al municipiului și cuprinde Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial) și Parcul Iris. Proiectanții au arătat că va fi introdus un sistem de sensuri unice, în așa fel încât să asigure legături în zona Războieni spre Vest, Puieților spre Nord, Asachi spre Vest, Haret spre Sud, Postăvarul și Nicolae Romanul spre Sud și Iris de la Est spre Vest. Este propusă, de asemenea, introducerea de piste velo pe Nicolae Romanul și Puieților.

Totodată, vor fi implementate în zona vizată și tehnologii urbane moderne precum iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice ori sisteme wifi.

În cadrul proiectului, va fi amenajat o suprafață de 5.857 mp de spații verzi, 8.934 mp de spații pietonale, 1.352 mp infrastructură pentru biciclete și trotinete și 7.017 mp de suprafață carosabilă. Vor fi amenajate 90 de locuri de parcare pentru vehicule electrice, din care 10 sunt dotate cu stații de încărcare. Alte 40 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice sunt amenajate în cadrul investiției.

Documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente” au fost aprobate de forul administrativ la finalul anului 2021.

Durata contractului pentru realizarea investiției este de 19 luni, din care patru luni proiectare și 15 luni pentru execuția lucrărilor.

Se va schimba numele Pieței Karl Liebknecht?

Un alt aspect important legat de Piața Karl Liebknecht este posibila schimbare a numelui acesteia. Acest aspect a fost readus în discuție odată cu aprobarea proiectului de modernizare, fiind astfel cerută redenumirea pieței care poartă numele unuia dintre fondatorii Partidului Comunist German, Karl Liebknecht.

Numele, dincolo de faptul că este greu de pronunțat, este printre ultimele din municipiu care nu au fost schimbate după căderea regimului comunist. 

În luna decembrie a anului trecut, consilierul local USR Alexandra Oană a postat pe pagina sa de Facebook o postare prin care le cerea părerea clujenilor despre oportunitatea redenumirii pieței, dar și despre care ar trebui să fie noul nume al pieței.

„Sunt multe subiecte presante pe agenda publică, dar una din temele care de obicei trec neobservate și care merită mai multă atenție din partea noastră e cea legată de numele pe care le poartă străzile sau piețele orașului. 

În ședința Consiliului Local am aprobat reamenajarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente - zona urmând a deveni un veritabil centru de cartier pentru Iris. Piața Karl Liebknecht este printre ultimele locuri din Cluj ce încă poartă un nume din Epoca de Aur, Karl Liebknecht fiind unul dintre cei doi fondatori ai Partidului Comunist German. Așa cum au punctat mai multe voci de-a lungul timpului, avem nevoie de simboluri care să reprezinte clujenii, iar de numele lui Karl Liebknecht nu ne leagă nimic. (…) Credeți că e oportun să propunem schimbarea numelui Pieței Karl Liebknecht și ce nume ar trebui să poarte viitorul centru de cartier Iris?”, a arătat Oană.

Care ar putea fi numele nou al Pieței?

Locuitorii din Iris au propus în cadrul unei dezbateri publice organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică schimbarea numelui pieței Karl Liebknech. Propunerea a venit atunci din partea Annei Katona, locuitoare a zonei vizate, care a sugerat revenirea la numele vechi al pieței, „Sfânta Treime”.

„Piața noastră se numește «Karl Liebknecht», iar oamenii nu reușesc să scrie ori să pronunțe corect acest nume. Aș vrea să propun să ne întoarcem la numele care a fost pe vremuri, și anume «Sfânta Treime», piața fiind și în apropierea bisericii cu același nume”, a subliniat locuitoarea, în cadrul dezbaterii.

Directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a asigurat că se are în vederea o eventuală modificare a numelui pieței.

„Au mai fost discuții pe acest subiect, fiind propuse nume ale pieței precum «Regele Mihai» sau «Piața Alba Iulia». Am făcut o analiză și am constatat că sunt undeva la peste 80 de locuitori care au în buletin această adresă. Poate reușim să facem un chestionar cu locuitorii din zonă, pentru a vedea dacă majoritatea vor fi de acord. Noi suntem deschiși să luăm în calcul această propunere”, a declarat Ovidiu Cîmpean

Mai multe străzi, redenumite după 1989

Străzile numite de regimul comunist pentru a elogia personalitățile care au pus bazele sistemului au fost redenumite după 1989.

„Subiectul a fost ridicat de mai multe ori, dar niciodată nu s-a concretizat o schimbare, deși alte locații au fost redenumite după 1989: 

Piaţa Engels – Piaţa Ion Agârbiceanu 

Strada Karl Marx – Strada Burebista 

Strada Maxim Gorki – Strada Corneliu Coposu 

Strada 23 August – Strada I.C. Brătianu”, sunt câteva dintre numele enumerate de Alexandra Oană.

CITEȘTE ȘI:

Cea mai modernă școală specială din România se construiește la Cluj. Cum va arăta? GALERIE FOTO

Turcii de la Nurol avansează pe lotul Suplacu de Barcău–Nușfalău al A3: „Ne dă speranțe” – VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter