Administrație

România împrumută 305 mil. de euro de la Banca Europeană pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj

România va împrumuta 305 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, adică 67% din suma totală. Spitalul va fi gata în 2026.

România împrumută 305 mil. de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj România împrumută 305 mil. de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj

 

 


Ministerul Finanțelor a anunțat că a fost pregătit proiectul pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, contract semnat la București, în 11 noiembrie 2021, și la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.

 


Potrivit Ministerului Finanțelor, împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro.


Spitalul Regional de Urgență Cluj, un complex de clădiri cu 7 etaje

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi.

Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă).


„Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii”, a transmis Ministerul Finanțelor.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

CITEȘTE ȘI:

După 16 ani și 17 miniștri, Spitalul Regional de Urgență Cluj are „verde” de la Comisia Europeană

A fost semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, în valoare de 305 mil. €, cu Banca Europeană de Investiții

Ultimele Stiri
abonare newsletter