Administrație

Apahida, noul Florești? Mai multe asociații clujene reclamă lipsa spațiilor verzi în comună și cer măsuri imediate. FOTO

Cinci asociații din Cluj trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa spațiilor verzi și a parcurilor în comuna Apahida. Planul Urbanistic General, aflat în dezbatere, nu propune acest lucru, reclamă ONG-urile.

Organizațiile au depus, joi, la Primăria Apahida, Consiliul Județean și Agenția de Protecția Mediului o poziție în acest sens, arătând că Planul Urbanistic General (PUG) al comunei are foarte puține spații verzi propuse de-a lungul Someșului.

Prin documentul semnat de Asociația Societatea Organizată Sustenabil - S.O.S, Asociația Pro Apahida, Clubul de Cicloturism Napoca – CCN, Asociația miniMASS și Asociația Clujul Sustenabil se cere o dezvoltare sustenabilă a comunei Apahida prin crearea unui coridor verde albastru la Someș mai amplu decât cel din propunerea actuală.


Apahida ar putea deveni la fel ca și comuna Florești

„Comuna Apahida, aflată în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, riscă să devină un nou Florești printr-o dezvoltare urbanistică fără spații publice de tip parcuri, scuaruri și fără alte spații verzi urbane, respectiv terenuri de joacă, terenuri de sport și alte asemenea destinații. Din partea de est a municipiului Cluj-Napoca, pe tot parcursul Someșului pe teritoriul comunei Apahida, până în Jucu, pe o distanță de aproximativ 16 kilometri, nu există rezervat teren care să rămână sau să devină spațiu cu acces public nelimitat sau cel puțin funcțiune publică, adiacent cursului râului. Asta deși atât în Apahida, cât și în actuala zonă industrială a Clujului, se preconizează dezvoltări imobiliare care să aducă în apropierea Someșului câteva zeci de mii de rezidenți”, se arată în documentul trimis spre administrația locală.

Semnatarii sunt nemulțumiți că Planul Urbanistic General prevede în Apahida doar realizarea unui coridor extrem de îngust la râu, care nu va avea puncte de interes sau obiective publice, așadar, va fi mult mai puțin atractiv pentru locuitori.


Totodată, cele cinci asociații mai atrag atenția că în aceste condiții, potențialul râului Someș va fi foarte puțin valorificat și chiar compromis, deoarece presupusul culoar albastru ar fi de fapt numai o alee pietonală și o pistă de biciclete între apa râului și un șir cvasicontinuu de hale industriale, locuințe individuale sau colective.

„Remarcăm că un coridor pietonal și velo la râu este prevăzut în actuala redactare a documentației de actualizare PUG strict pe limita de protecție a cursului de apă, impusă prin Legea Apelor nr. 107/1996, zonă unde, oricum nu se poate construi din punct de vedere legal. Adică prioritatea pentru conceptul de culoar verde-albastru, acceptată declarativ, pare în realitate extrem de redusă”, mai notează reprezentanții celor cinci asociații.


Lipsa spațiilor verzi, „o problemă majoră” în Apahida

Monitorul de Cluj a cerut un punct de vedere primarului comunei Apahida, Grigore Fati, cu privire la cele formulate de către cele cinci asociații în scrisoarea deschisă. Acesta a declarat că, la acest moment, nu cunoaște conținutul scrisorii și nu dorește să exprime o poziție publică până nu are informații suplimentare cu privire la acest subiect.

Pe de altă parte, primarul a declarat în urmă cu câteva zile la un post de radio local că este conștient de lipsa spațiilor verzi în comună și că aceasta reprezintă o problemă majoră în acest moment în Apahida.


„Noi încercăm să nu ducem la o situație ca cea din Florești. În ceea ce privește spațiile și zonele verzi, și noi stăm foarte rău. Avem cam 5% suprafețe împădurite în comuna Apahida, iar în satul Apahida avem poate 0,1%. Noi am început deja acțiuni de împădurire pentru a mai remedia din această problemă.

Apahida a devenit foarte interesantă pentru dezvoltatorii imobiliari. Cred că trebuie să găsim o cale de mijloc pentru a rezolva problemele. Există niște chestiuni pe care le vom lămuri prin regulamentul de urbanism, care va fi adoptat odată cu PUG-ul. Ca termen, dacă sunt optimist, va fi gata la finalul anului viitor”, a spus Grigore Fati.


Semnatarii documentului înaintat administrației locale din Apahida propun realizarea unui coridor ecologic la râu, dar conectat la spații verzi ample și cer totodată consultări reale cu cetățenii, precum și aderarea Primăriei la un Consiliu al Apei.

CITEȘTE ȘI:

Dezvoltarea Floreștiului, impusă de creșterea populației. Noi străzi vor fi proiectate, iar arterele existente se modernizează

abonare newsletter