Administrație

Au sosit noile „case” pentru meteorologii de la Vlădeasa. VIDEO

La mai puțin de trei săptămâni după ce flăcările au mistuit stația meteorologică de pe Vârful Vlădeasa, primele semne de reconstrucție au apărut: două containere modulare, complet echipate, au fost urcate pe munte și vor servi drept adăpost temporar pentru meteorologi.

Au sosit noile „case” pentru meteorologii de la Vlădeasa | Foto: Maria Forna, prefectul Clujului Au sosit noile „case” pentru meteorologii de la Vlădeasa | Foto: Maria Forna, prefectul Clujului

 

 


Stația meteo de la Vlădeasa, distrusă într-un incendiu devastator, va fi reconstruită în totalitate și ar urma să fie gata până în toamna anului viitor. 

 


Cei cinci meteorologi angajați acolo vor sta în containere modulare.

Prefectul județului, Maria Forna, a anunțat că cele două containere modulare au fost instalate la cota de 1.834  metri.


„Cele 2 construcții modulare au fost transportate și montate astăzi (10 iulie - n.red.) la Stația Meteorologică Vlădeasa, cota 1834 metri”, a transmis Maria Forna, prefectul Clujului.

Containerele beneficiază de mai multe dotări precum apă, electricitate, iar meteorologii pot locui în ele.


Prefectul Clujului a mai afirmat că autoritățile își doresc ca lucrările la o nouă stație meteo să înceapă cât mai repede. La momentul actual sunt deja efectuate lucrări pentru a fi practicabil drumul de legătură către zona respectivă.

CITEȘTE ȘI:
Stația meteo de la Vlădeasa va fi reconstruită. Șefa ANM, Elena Mateescu: „Sperăm ca până în toamna anului viitor să fie refăcută”.

Ce a rămas din vechea stație?

Incendiul produs în 24 iunie a izbucnit inițial în anexa stației meteo de la scânteile purtate de vânt.


„Acestea au provenit din coșul pentru evacuarea fumului al sobei folosite pentru încălzirea cabanei, iar ulterior, din cauza vântului puternic, focul s-au extins la toate corpurile clădirii”, potrivit primelor cercetări efectuate de ISU Cluj. 

Salvamontiștii au evacuat meteorologul aflat de serviciu, chiar înainte ca focul să cuprindă întreaga clădire. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale pentru a limita extinderea, protejând inclusiv rezervorul de combustibil din apropiere.

Potrivit ANM, „pagubele materiale sunt din păcate foarte mari”. Stația, operațională din 1961, a pierdut astfel un reper istoric esențial pentru observarea atmosferei.

Proiectul de reconstrucție

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie este încrezătoare că situația de la stația Vlădeasa se va rezolva cât mai repede.

„Sper ca până în toamnă să asigurăm condiții normale pentru meteorologi. În prezent, cei cinci colegi sunt relocați la Băișoara și Huedin, iar stația funcționează în regim autonom și transmite date în flux operațional. După ce vor sosi cele două containere modulare, vor începe lucrări de reconstrucție a stației și ne dorim ca activitatea să revină la normalitate și sperăm ca anul viitor, până în toamnă, construcția noii stații să fie finalizată. Fondurile pentru reconstrucția stației vor veni de pe plan local și de la Ministerul Mediului”, a precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai precizat că exista o asigurare pentru cabana de la Vlădeasa și că s-a făcut deja o evaluare la societatea de asigurări unde era făcută polița.

Județul Cluj va avea 10 stații meteo noi

Șefa ANM a menționat că la nivelul Centrului Meteorologic Transilvania Nord se vor instala 38 de stații meteorologice noi. 28 de dintre acestea sunt pentru asigurarea transmisiei datelor meteorologice, iar 10 sunt cu program de agrometeorologic. Tot Mateescu a anunțat că în județul Cluj vor fi 10 stații meteo noi, iar trei dintre ele vor fi cu program agrometeorologic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Stația meteo Vlădeasa va renaște. CERT Transilvania se implică pentru refacerea ei.

Prefectul Maria Forna, vizită la Vlădeasa: „Identificăm soluții pentru reconstrucția și operaționalizarea stației meteo”.

abonare newsletter