Administrație

Clujul vrea un management eficient al deșeurilor. Mai mulți bani pentru insulele ecologice

Municipiul Cluj-Napoca urmărește creșterea eficienței managementului deșeurilor prin amplasarea de insule ecologice digitalizate supraterane. Valoarea de finanțare a proiectului se majorează cu 400.000 de euro.

Bani din PNRR pentru insule ecologice digitalizate de colectare a deșeurilor/ Foto: monitorulcj.ro Bani din PNRR pentru insule ecologice digitalizate de colectare a deșeurilor/ Foto: monitorulcj.ro

 

Consiliul Local a aprobat suplimentarea valorii maxime eligibile a proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate supraterane – Runda 1 de la suma de 3.800.000 euro fără TVA (echivalent a 18.694.100 lei fără TVA) la suma de 4.180.000 euro fără TVA (echivalent a 20.563.510 lei fără TVA), urmare a suplimentării valorii maxime eligibile corespunzătoare unui cost unitar eligibil pentru insulele ecologice digitalizate TIP1, supraterane, încasetate, cu containere de 1,1 metri cubi, de la 10.000 euro/insulă fără TVA, la 14.000 euro/insulă fără TVA, în conformitate cu ordinul emis de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 


În septembrie 2022, Primăria a depus spre finanțare prin PNRR proiectul ce vizează eficientizarea managementului deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca prin amplasarea unui număr de 245 de insule ecologice supraterane digitalizate.

În februarie 2023, ministerul Mediului a confirmat acceptul finanțării prin PNRR a proiectului privind deșeurile, astfel că din martie contractul a intrat în vigoare. 


Valoarea totală a finanțării nerambursabile era de 18.694.100 lei, echivalentul a 3.800.000 euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 3.551.879,00 lei. 

„Perioada de implementare a proiectului nu va depăși data de 31.12.2024”, se arată în proiectul citat. 


În urma modificării ulterioare a Ghidului specific pentru finanțare prin PNRR și a suplimentării valorii maxime elegibile, consilierii locali au aprobat schimbarea valorii proiectului. 

De asemenea, luni, ministerul Mediului a solicitat Primăria Cluj-Napoca „semnarea de urgență a actului adițional la contractul de finanțare” în vederea demarării procedurii de achiziție centralizată, potrivit detaliilor proiectului votat de consilierii locali. 


Proiectul a trecut cu 24 de voturi „pentru”. 

Un management eficient al deșeurilor

Obiectivul acestui proiect urmărește creșterea eficienței de management al deșeurilor, prin suplimentarea capacităților de colectare separată și de pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor. 


Municipiul Cluj-Napoca intenționează înlopcuirea vechilor puncte gospodărești, acolo unde este posibil, cu acest sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor pe cinci fracții. 

„Eco-insulele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pot contribui la implementarea sistemului „plătește pentru cât arunci (PPCA)”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Municipiul Cluj-Napoca a optat pentru amplasarea unui număr de 245 de insule ecologice digitalizate supraterane pe două tipuri:

  • Insulă tip 1 – 95 buc

Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi pentru toate cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. 

  • Insula tip 2 – 150 buc

Insulă supraterană compusă din cinci containere individuale cu golire în partea inferioară.

Insulele ecologice digitalizate supraterane nu necesită lucrări de construcții-montaj.

Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces. 

În aprilie 2023, Municipiul Cluj-Napoca aproba documentația pentru finanțarea a 80 de insule ecologice supraterane digitalizate pentru deșeuri. Proiectul este în valoare de 1.120.000 euro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria vrea să obțină peste 1 milion de euro finanțare din PNRR pentru amenajarea a 80 de ecoinsule digitalizate de colectare selectivă a deșeurilor

Clujul va avea peste 450 de insule ecologice digitalizate. Deșeurile, aruncate pe bază de cartelă de acces

Ecoinsule digitalizate, prezentate la Cluj! Fiecare oraș din țară va avea sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor. FOTO/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter