Administrație

12 mil. lei pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât. Deșeurile vor fi tratate și diminuate înainte de a fi transferate la CMID

Un proiect pentru ecologizarea rampei temporare de deșeuri de la Pata Rât a fost lansat marți la Cluj-Napoca. Gunoaiele vor fi tratate și diminuate înainte de a fi transferate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

12 mil. lei pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât. Foto: Facebook/ Cătălin Sălăgean 12 mil. lei pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât. Foto: Facebook/ Cătălin Sălăgean

 

 


Marți a fost lansat programul „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” care prevede ecologizarea rampei temporare de deșeuri de la Pata Rât. 

 


 

Obiectivul proiectului este implementarea de măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar de la Pata Rât, prin implementarea unei soluții inovatoare și prietenoasă cu mediul care să contribuie, la finalul implementării proiectului, la reducerea cantității de deșeuri de pe platformă. Deșeurile rămase vor fi transferată în ceula de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).


„Lansăm astăzi proiectul Rampă Temporară Dezafectată, Comunitate Clujeană Protejată, e vorba de un proiect finanțat pe fonduri norvegiene și guvernamentale prin Ministerul Mediului, în valoarea de 12 milioane de lei care are trei dimensiuni: una de mediu, pentru că diminuează poluarea și ne ajută să eliminăm într-o manieră inovativă deșeurile din rampa temporară care a existat în Cluj-Napoca în perioada 2015-2023. În al doilea rând, este un proiect care se va constitui într-un model de bună practică la nivel național și internațional prin tehnologia oferită. Aici este a treia dimensiune a proiectului, de valorificare a utilizării deșeurilor într-o manieră inovatoare, având ca partener și Universitatea Babeș-Bolyai ca soluții tehnologice pe care să le avem în vedere în implementare proiectului. Pe înțelesul tuturor, acest proiect ne ajută să diminuăm cantitatea de deșeuri care există în rampa temporară și să nu ducem o cantitate atât de mare în centrul nou creat, astfel încât să prelungim durata sa de viață. Soluțiile sunt inovative, de eliminare a deșeurilor și de valorificare energetică a acestora. Un câștig pe toate planurile”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul conferinței de presă de prezentare a proiectului. 

Conferința de lansare a proiectului european de dezafectare a rampei temporare de gunoi a avut loc în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.


„Programele noastre de finanțare, inclusiv cel pe care l-am prezentat astăzi, sunt îmbrățișate și susținute de județul Cluj și de primăria municipiului Cluj-Napoca. Pistele de biciclete care se fac, trotuarele, transportul în comun, eficiența energetică - unde există un apetit deosebit pentru autoritățile din județ - vin să proteeze mediul înconjurător”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Reducerea cantității de deșeuri prin soluții inovatoare

Rezultatele principale ale proiectului vor consta în beneficii concrete de mediu, cum ar fi 


  • reducerea contaminării cu substanțe periculoase;
  • introducerea deșeurilor tratate în economia circulară;
  • dezafectarea depozitului temporar de deșeuri municipale;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; reducerea poluării solului și a apelor de suprafață
  •  o importantă economie a costurilor de relocare a deșeurilor.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este: 12.308.750 RON, din care:

  • 10.462.437,50 RON (85%), reprezintă suma acordata prin Mecanismul Finaciar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021
  • 1.846.312,50 RON (15%), reprezintă finanțarea de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul apare în raportul Departamentului de Stat al SUA. Cazuri de discriminare a romilor de la Pata Rât și de antisemitism

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

abonare newsletter