Administrație

Două mese pe zi, gratuit, pentru voluntarii SMURD. PSD s-a abținut de la vot, motivând decizia prin creșterea nejustificată a fondurilor alocate

Salvatorii SMURD vor beneficia, gratuit, de două mese pe zi. Consiliul local a decis alocarea unei sume de 255.000 lei pentru a sprijini eforturile voluntarilor Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. PSD s-a abținut de la vot.

Echipaj medical/Sursă foto: Facebook SMURD Cluj Echipaj medical/Sursă foto: Facebook SMURD Cluj

 

 


Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca va beneficia de suma de 255.000 lei pentru sprijinirea activității SMURD, constând în acordarea a două mese pe zi (prânz și cină) pentru un număr de 10 persoane. 

 


Masa va fi asigurată de Cantina de ajutor social și pensiune Cluj-Napoca, instituție subordonată Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca. 

Spre exemplu, în 2022 s-a aprobat alocarea sumei de 120.000 lei de la bugetul local pentru sprijinirea SMURD, tot pentru asigurarea mesei pentru 10 persoane.


În condițiile creșterii ratei inflației, suma acordată de la bugetul local a crescut considerabil, astfel încât în 2023 fondurile alocate sunt în sumă totală de 255.000 lei. 

Primarul Emil Boc a mulțumit consilierilor locali pentru promptitudine în aprobarea unui asemenea proiect. 


„Este o temă punctuală, dar de importanță majoră pentru viața clujenilor. 

E vorba de alocarea a 255.000 de lei pentru SMURD, astfel încât să se poată asigura cele două mese pe zi, prânz și cină, pentru 10 persoane pe parcursul întregului an 2023. 


Pentru aceasta aveam nevoie de această hotărâre de Consiliui local, pentru a asigura continuitatea, din această perspectivă, a serviciului SMURD”, a explicat primarul Emil Boc caracterul urgent al ședinței. 

PSD: Nu putem face diferențe între pacienți și echipele SMURD

PSD s-a abținut de la vot, motivând decizia prin creșterea nejustificată a fondurilor alocate. 

„Alocația de hrană, acordată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj,  pentru un bolnav, care cuprinde trei mese pe zi, este de 22 de lei/pacient”, a semnalat Anca Ciubăncan (PSD). 

„Nu putem face diferențe majore între pacienți, angajații din spitale și echipajele SMURD.

De ce nu solicităm ofertă de catering de la mai multe firme de specialitate?

Fapt pentru care vă rog să țineți cont de propunerea noastră legală. 

Decizia de acordare a hranei pentru voluntarii SMURD este bună, să nu ne înțelegeți greșit, dar fundamentarea ei este una proastă și nejustificată. 

Noi votăm abținere și solicităm o analiză reală și fundamentată pentru viitor, referitor la acordarea acestor sume pentru alocația de hrană, pentru serviciul SMURD”, a explicat consilierul PSD, Anca Ciubăncan.

Boc: Prețurile de pe piață sunt concurențiale

Emil Boc a declarat că decizia este în concordanță cu cadrul legal stabilit, dar și cu prețurile de piață la care trebuie să se raporteze administrația locală. 

„Prețurile de pe piață nu sunt sociale, prețurile la care noi achiziționăm aceste servicii, produse”, a explicat Emil Boc. 

Proiectul a trecut cu 23 de voturi „pentru” și două abțineri. 

„Primăria municipiului Cluj-Napoca și-a demonstrat în ultimii ani sprijinul activ față de voluntarii SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, acordând două mese/zi (prânz și cină) pentru 10 persoane care efectuează servicii de urgență. Este necesară finanțarea acestui proiect din prima lună a anului 2023 pentru desfășurarea în condiții optime a acestui serviciu medical de urgență important pentru comunitatea clujeană. Pentru a se acoperi necesarul de calorii pentru două mese/zi pentru 10 persoane, în condițiile actuale ale inflației, este necesară suma de 70 lei/zi pentru 365 de zile calendaristice”, se arată în referatul de aprobare.

SMURD Cluj asigură asistența medicală de urgență prin cele 2 echipaje de tip TIM (terapie intensivă mobilă) și cele 9 echipaje de tip EPA (echipaje de prim ajutor). Cele două echipaje sunt formate din paramedici voluntari, studenți ai facultăților de medicină din Cluj, medici rezidenți care efectuează gărzile, de asemenea, în mod voluntar, medici specialiști, asistenți medicali și paramedici pompieri.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca asigură, gratuit, două mese pe zi pentru salvatorii de la SMURD. 52.000 de euro pentru prânz și cină la 10 voluntari

Ultimele Stiri
abonare newsletter