Administrație

Pădurea Clujenilor o ia la vale? Ce spune Primăria

Clujenii semnalează că terenul din Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor o ia la vale, iar gazonul s-a uscat.

 

 


„Așa arăta aseară (miercuri – n.r) Pădurea minune. Alunecă terenul, gazonul pus să fie verde și frumos la inaugurare, e uscat cum se cade, iar mai în spate se văd frumos cum se usucă arborii proaspăt plantați (sau oare vine deja toamna?!). Pădurea clujenilor chiar începe să fie un nume ironic, din păcate”, a scris o clujeancă pe Facebook, la care a adăugat câteva poze.

În luna mai, primarul Emil Boc spunea că lucrările la Pădurea Clujenilor au fost finalizate, urmând recepția lucrărilor.


„Este o problemă punctuală, locală, nu una generală, așa cum s-a prezentat pe internet. Constructorul intervine punctual pentru a rezolva aceste probleme. Oricum, lucrarea nu a fost încă recepționată”, au declarat, joi, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor este unul dintre proiectele de amploare ce vizează dimensiunea verde din Cluj-Napoca. 


Parcul este situat pe Bulevardul Muncii.

Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central Simion Bărnuțiu, Pădurea Clujenilor oferă vizitatorilor zone de recreere pentru timpul liber, un punct de belvedere, facilități sportive, mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, locuri de parcare, iluminat public și alte dotări specific.


De asemenea, Emil Boc a precizat că parcul va oferi și posibilități „atipice” de agrement prin realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 de metri lungime. Totodată, va fi amenajată o grădină urbană pe o suprafață de 4.517 mp care să vină în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoașterea naturii și a mediului înconjurător.

Lucrările la cel mai mare parc al Clujului au început în vara anului 2019, valoarea totală a investiției fiind de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei, fonduri nerambursabile. Executantul proiectului este asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL.


 

Istoria Pădurii Clujenilor

Proiectul ratat, Pădurea Clujenilor a fost reconvertit în Parcul Tineretului. Timp de șase ani, an de an au fost plantați câte 10.000 de puieți pe bulevardul Muncii, dar rezultatele dorite nu au apărut. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat. Din 2014, terenul este în paragină. Abia în 2019, conducerea Primăriei s-a gândit că zona ar trebui reparată.

„Zona din partea industrială de nord a orașului (Dealul Sf. Gheorghe) a suferit în ultimii ani de o degradare a vegetației datorită pășunatului abuziv necontrolat. Obiectivul proiectului urmărește extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii pe o suprafață de aproximativ 21,3 hectare în scopul stopării degradării acestuia și amenajarea unei zone verzi, de loisir și agrement. Conform amplasamentului, accesul la acesta se realizează din două străzi. Unul dintre accese se poate face din Bulevardul Muncii, iar al doilea acces se poate face de pe strada Voroneț”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cine e în spatele Nord Conforest

Nord Conforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin și Emil Așchilean. Societatea are drept obiect al activității ”lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Nord Conforest a construit noua bază sportivă din Gheorgheni, contractul ridicându-se la 4,6 milioane de euro, firma a mai câştigat contractul pentru modernizarea şi extinderea Parcului Industrial Tetarom I la o valoare de 9,3 milioane de euro sau pentru construirea Parcului Industrial Tetarom IV, unde Consiliul Judeţean a pierdut finanţarea europeană.

Cum au fost alimentate conturile Nord Conforest de către Consiliul Județean Cluj

2015  - SC Nordconforest SA pune mâna pe un contract în valoare de 27,2 milioane lei fără TVA pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât

Mai 2016 – Nord Conforest primește de la Consiliul Județean, direct, fără licitație, 3,5 milioane lei (800.000 de euro) pentru stingerea incendiilor izbucnite la rampa de gunoi

Decembrie 2016 – Nord Conforest primește, din nou, de la Consiliul Județean, 1,3 milioane de euro reprezentând cheltuieli neeligibile suplimentare necesare închiderii şi ecologizării deşeurilor depozitate la Pata Rât

Ianuarie 2017 - Alin Tișe emite autorizaţiile în vederea executării lucrărilor de închidere agropii de gunoi de la Pata Rât contra sumei de 23,3 milioane lei (5 milioane de euro). Contractul initial din 2015 a crescut la 29,8 milioane de lei, incluzând aici și închiderea depozitelor Gherla, Turda şi Huedin

Martie 2017 – Tișe anunță că valoarea totală a lucrărilor de închidere a celor patru gropi (Pata Rât, Turda, Gherla, Huedin) a ajuns la 33,2 milioane lei

Iulie 2018 – A treia suplimentare a contractului pentru Nord Conforest din partea Consiliului Județean: 21,6 milioane lei (4,7 milioane euro) reprezentând cheltuieli suplimentare aferente finalizării închiderii depozitului Pata Rât

CITEȘTE ȘI:

Parcul „Pădurea Clujenilor”, finalizat toamna aceasta. Va fi cel mai mare parc al Clujului. FOTO

Pădurea Clujenilor prinde contur. Lucrările la cel mai mare parc din oraș înaintează cu pas alert - FOTO

S-au plantat primii arbori din Pădurea Clujenilor! Emil Boc, cu lopata la treabă

abonare newsletter