Administrație

Solul din depozitul de deșeuri de la Para Rât e contaminat! 84.000 € „înghite” depozitul închis

Epurarea levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât a dus la contaminarea solului. Agenția pentru Protecția Mediului susține că există, printre altele, o contaminare cu hidrocarburi din petrol.

 

Consiliul Județean (CJ) Cluj va plăti peste 84.000 de euro pentru servicii de toaletare a vegetației la Pata Rât, pentru realizarea unui proiect de decontaminare și servicii de pază la depozitul de deșeuri Pata Rât, în prezent închis.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

În primul rând, forul județean achizionează servicii de toaletare manuală a vegetației de la depozitul de deșeuri neconform Pata Rât (închis), curățare rigole, podețe și canale pluviale din incinta depozitului. Valoarea estimată a contractului este de 89.961 lei fără TVA, iar durata contractului este de până la 31 decembrie.

„Toaletarea manuală a vegetației de pe depozitul de deșeuri neconforme Pata Rât și curățarea de deșeuri a întregii suprafețe în cadrul limitei de proprietate, chiar în afara gardului, presupune o suprafața pentru toaletarea vegetației este de aproximativ 18.208 hectare. În ceea ce privește curățarea rigolelor, podețelor și canalelor pluviale din incinta depozitului de deșeuri vorbim de o suprafață de aproximativ 1825 metri liniari”, transmite CJ Cluj.


Potrivit caietului de sarcini, serviciile minime care vor fi executate sunt: executarea serviciilor de toaletare manuală a vegetației de pe depozit, respectiv tăierea vegetației, a arbuștilor și spinilor existenți, colectarea vegetației tăiate și transportul ei din incinta depozitului. 

„Aceste servicii se vor executa în vederea eliminării posibilității de a se realiza perforarea sistemului de impermeabilizare cu rădăcinile acestor plante. Decolmatarea canalului, a podețelor. Aici intră și eliminarea materialelor plastice și textile aduse de vânt din depozitul de deșeuri municipale ale RADP și depozitate în canalul perimetral; se va decolmata canalul marginal înierbat al drumului de acces pe depozit, în caz de necesitate se vor decolmata și tuburile podețului; se vor menține libere sistemele de evacuare a apelor pe sub zidul de sprijin prin îndepărtarea corpurilor blocate în grătarele de protecție”, se arată în documentul citat.


Sol contaminat

În al doilea rând, Consiliul Județean va plăti pentru servicii de investigare teren Pata Rât unde este amplasată stația de epurare de la depozitul de deșeuri Pata Rât. Valoarea estimată a contractului este de 134.000 lei fără TVA; durata contractului fiind de 3 luni.

„Consiliul Județean Cluj este deținătorul prin contracte de închiriere a unei suprafețe de teren de 5525 mp pe care a fost amplasată o stație de epurare în vederea epurării levigatului din depozitul de deșeuri Pata Rât. Această stație de epurare a fost operate de către SC Process Engineering SRL. În urma finalizării contractului de servicii privind epurarea levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât s-au comandat analize de sol. În urma verificării analizelor, Agenția pentru Protecția Mediului a comunicat faptul că există o contaminare cu hidrocarburi din petrol și sunt prezenți în zonă și alți contaminanți chiar dacă nu se ating pragurile de alertă. Agenția de Protecția Mediului a transmis Consiliului Județean să realizeze investigații specifice pentru identificarea zonei de decontaminare, să realizeze proiectul de decontaminare și supunerea acestuia procedurilor de acord de mediu, plus realizarea operațiunilor de decontaminare. Pentru respectarea celor solicitate de către APM este nevoie să realizăm investigarea preliminară și investigarea detaliată a acestui amplasament prin intermediul unor experți acreditați prin care să se identifice sursele de contaminare, căile de migrare posibile etc”, susține conducerea Consiliului Județean.


Potrivit caietului de sarcini, „scopul general al investigațiilor solicitate este realizarea investigării preliminare (realizarea forajelor pentru prelevarea de probe și efectuarea analizelor fizico-chimice) care are ca scop colectarea și analizarea informațiilor referitoare la istoricul activităților desfășurate pe situl contaminat, precum și în imediata vecinătate a acestuia”.

„Investigarea preliminară trebuie să conducă la concluzii cu privire la existența de dovezi suficiente care să demonstreze că situl este sau poate fi contaminat, să prezinte succinct ansamblul circumstanțelor precum și riscurile potential innacceptabile, astfel încât să poată fi definite ulterior etapele și măsurile aplicabile situației în care se află situl”, se arată în caietul de sarcini. 


Servicii de pază Pata Rât

Consiliul Județean cumpără și servicii de pază, protecție și supraveghere pentru depozitul de deșeuri de la Pata Rât.

Valoarea estimate totală a serviciilor, fără TVA, pentru 12 luni este de 188.340 lei, respectiv, cel mult 15.695 lei/lună (fără TVA)

„Se caută 1 post permanent 24 de ore din 24 prin asigurarea pazei fizice urmând ca sistemul antiefracție, sistemul video și protejarea aparaturii CCTV să fie implementate într-o etapă viitoare. Prin serviciile de pază trebuie să se asigure paza amplasamentului împotriva furturilor și a distrugerii bunurilor (utilaje, construcții), precum și a altor acțiuni producătoare de pagube material; asigurarea ordinii publice în interiorul amplasamentului; să asigure paznicului cabină de probă; pază împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive, împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor; să oprească accesul autovehiculelor neautorizate”, arată instituția.

Date tehnice depozit deșeuri închis și ecologizat

Suprafață inițială 22,25 hectare

Volum de deșeuri 2.800.000 metri cubi

Suprafață finală 16.80 hectare

Înălțime maximă finală 40 metri

Terasamente sistematizare 515.000 metri cubi

CITEȘTE ȘI:

Clujul va avea un festival al comunității Pata Rât: „Nu ne vom preface că în jurul nostru totul e frumos și bine, în jur e un ghetou”

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

Incendiu puternic la Pata Rât: „Clujule, nu uita, Pata Rât e fața ta!”. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter