Actualitate

Cu sau fără filtru antimagnetită? Diferențele sunt vizibile, la propriu și la figurat! (P)

Asigurarea confortului și a armoniei în propria locuință nu este o misiune care să se încheie odată cu achiziționarea unor echipamente de calitate.

Întreținerea acestora se dovedește cel puțin la fel de importantă.

Într-adevăr, fiecare român trebuie să știe cum poate îmbunătăți performanța și cum poate prelungi durata de viață a instalațiilor pe care le utilizează. O soluție extrem de eficientă este, de exemplu, instalarea unui filtru antimagnetita, care elimină cu succes numeroase probleme, asigurând astfel o funcționare la cele mai înalte standarde.


De ce este periculoasă magnetita?

Cunoscută și sub numele de magnetit, această substanță este un compus chimic care face parte din grupa oxizilor de fier cu proprietăți feromagnetice. Ea poate să apară în instalațiile cu componente din oțel și din fontă, în urma unor procese complexe de oxidare care iau naștere din cauza condițiilor de temperatură și presiune din fluidul termic.


Mai precis, în timpul circulației agentului termic prin instalație sunt antrenate diferite particule, atât metalice cât și nemetalice. Ele pot ajunge să se depună pe suprafața pompelor de circulație, a radiatoarelor, robineților și conductelor. Odată ce s-a ajuns în acest stadiu, devine necesară curățarea diferitelor elemente ale centralei sau chiar înlocuirea acestora, dacă depunerile sunt consistente. 

Prezența magnetitei este ușor de verificat, datorită culorii negre și luciului mat, metalic, care îi sunt caracteristice. Trebuie așadar verificată culoarea agentului termic și, dacă aceasta este neagră sau apropiată de negru, devine imperios necesară curățarea echipamentului și folosirea, pe viitor, a unui filtru antimagnetită. Doar în acest fel vor putea fi preîntâmpinate probleme ulterioare. 


Când ai nevoie de un filtru antimagnetită?

Există mai multe semne care le pot indica utilizatorilor unei centrale termice faptul că în instalație au apărut probleme care este foarte probabil să fie cauzate de prezența magnetitei. Iată cele mai frecvente astfel de semnale de alarmă!


• situațiile în care centrala nu mai funcționează, iar displayul semnalează prezența unor probleme ce au legătură fie cu schimbătorul de căldură, fie cu pompa de circulație;

• creșterea consumului de gaz din cauza unui randament scăzut al sistemului de încălzire; 


• producerea apei calde și a agentului termic la temperaturi inferioare celor dorite; 

• zgomote deranjante produse periodic de centrală;

• blocarea robineților instalației de încălzire, care nu mai pot fi nici deschiși, nici închiși complet; 

• situațiile în care caloriferele nu se mai încălzesc, scot diferite zgomote, iar la efectuarea aerisirii agentul termic este închis la culoare. 

Cum te ajută folosirea unui filtru antimagnetită?

Problemele cu care se confruntă centrala din cauza prezenței magnetitei pot deveni, în timp, foarte costisitoare, însă vestea bună constă în faptul că ele pot fi eliminate prin simpla montare a unui filtru antimagnetită. Îndată după ce este montat pe țeava de retur, acesta îndepărtează depunerile care conțin fier. În plus, oferă și posibilitatea de a adăuga în sistem unele substanțe care inhibă apariția magnetitei. 

Instalarea și întreținerea unui astfel de echipament se realizează foarte ușor, iar rezultatele dorite sunt obținute rapid. Se realizează o economie de energie de până la 6% și, mai ales, sunt eliminate costurile care altfel ar trebui suportate pentru revizii, spălări chimice sau înlocuirea unor piese. Riscurile de defecțiune sunt, la rândul lor, diminuate considerabil. 

În concluzie, simpla instalare a unui filtru antimagnetita contribuie esențial la reducerea cheltuielilor, la creșterea confortului și, în consecință, la o stare de bine și armonie alături de cei dragi!

Ultimele Stiri
abonare newsletter