Actualitate

„Lacul lebedelor” din Kiev, pe scena naţionalului clujean

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/25_ziua/12 ballet-dance.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Teatrul Municipal de Operă şi Balet din Kiev va susţine, la Cluj-Napoca, o reprezentaţie cu spectacolul de balet „Lacul Lebedelor”.</p>

Spectacolul va avea loc în data de 24 ianuarie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional. Coregrafia spectacolului este semnată de Marius Petipa şi Valerii Kovtun. În rolurile principale vor evolua balerinii Tatyana Tsygankova, în rolul lui Odette, Constantin Vinovoi, în rolul lui Siegfried şi Nikita Suchorukov, în rolul lui Rothbart.

Trupă celebră în întreaga lume

Ansamblul de balet al Teatrului municipal din Kiev este un colectiv vestit în lume. A fost fondat în anul 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, sub denumirea de „Baletul clasic din Kiev”. Marele maestru al baletului ucrainean Vahtang Vronskii a condus colectivul între anii 1989-2005, el fiind laureat a premiului „Vatlav NejinskyI” a Academiei franceze de dans şi laureat al diferitelor concursuri internaţionale de balet. Începând cu anul 2005, maestru de balet al trupei este Victor Litvinov.

Principala direcţie a activităţii artistice este îndreptată spre popularizarea şi păstrarea celor mai faimoase balete clasice şi crearea noilor producţii.
Repertoriul colectivului cuprinde mai mult de 30 de balete şi diferite programe de concerte ca „Lacul Lebedelor”, în versiunea maestrului V.Kovtun, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” de P. Ceaikovski, „Giselle” de A. Adam, „La aiyadere” şi „Don Quijote”, de L. Minkus, „Cenuşăreasa” şi „Romeo şi Julieta” de S. Prokofiev, „Bolero” de Ravel, „Spartacus” de A. Haciaturean , „Carmen-suite” de J. Beze, „Carnavalul animalelor” de C.Saint-Saens sau „Maugli” de A. Gradski.
În componenţa colectivului sunt, la ora actuală, mai mult de 60 de balerini, absolvenţi ai diferitor şcoli celebre de balet din Kiev, Moscova şi Sankt-Petersburg.
Prim soliştii colectivului sunt artişti tineri, talentaţi, laureaţi ai mai multor concursuri internaţionale în domeniu.

Cea mai des reprezentată variantă

Baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Teatrul Balşoi din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul simfonic al unei muzici pentru balet, la care s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii, s-a modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii.

În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, cea adusă la Cluj-Napoca de Teatrul din Kiev este cea reprezentată în mod curent.

abonare newsletter