Actualitate

Hotelul Cristian, construit ilegal în Piața Mihai Viteazu, cumpărat de un om de afaceri. Vrea să îl transforme în aparthotel

Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazu a fost vândut la o licitație cu 300.000 de euro. Clădirea, construită ilegal, a fost subiectul unor dezbateri publice în ultimii ani, clujenii cerând de mai multe ori administrației locale demolarea ei.

Foto: Facebook/ George Trif Foto: Facebook/ George Trif

 

 


Fostul Hotel Cristian a fost vândut recent în urma unei licitații, scrie Media 9, după mai multe încercări eșuate ale proprietarul lui, Costică Pocol. Noul proprietar este Dorin Bob, om de afaceri în domeniul imobiliar, deținător al firmelor Studium Green, Arovit și MIB Prodcom, mai arată publicația citată. Achiziția a fost realizată prin societatea Solvendi, care l-a scos la licitație în calitatea de lichidator al societății Eunicia Rotiserie, contra sumei de circa 250-300.000 de euro.

 


Planul dezvoltatorului imobiliar este să transforme clădirea într-un aparthotel, a declarat Bob pentru sursa citată.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Hotelul Cristian, construit pe autorizație de gheretă

Hotelul Cristian a fost construit în urmă cu circa 30 de ani ilegal, cu o autorizație de gheretă și fără infrastructură adecvată locuirii. Mai mult, hotelul ocupă o parte din trotuar, clujenii fiind nevoiți zilnic „să facă slalom” printre mașini și gropi în această zonă. În 2021, discuțiile privind Hotelul Cristian au revenit pe agenda publică, însă o soluțiile din partea administrației locale au întârziat să apară . Clujenii au venit cu inițiativa de a face „chetă” pentru a cumpăra și demola Hotelul Cristian, însă fondurile necesare nu a fost strânse. Nici primăria nu a găsit o soluție legală pentru demolarea acestuia, anunța primarul Emil Boc, dând vina pe predecesorul său, Gheorghe Funar.

Este de notorietate prietenia dintre Costică Pocol și fostul edil al Clujului, afaceristul reușind să achizitioneze, în timpul mandatului acestuia, în condiții dubioase, mai multe imobile de interes comercial aflate în proprietatea Consiliului Local, printre care și Complexul Comercial din Piața Mărăști, construit tot cu o autorizație de gheretă. La sfârșitul anului trecut, judecătorii au dispus demolarea etajului 4 din Piața Mărăști, unde este amenajată o sală de fitness și SPA. Chiar dacă a avut jumătate de an pentru a intra în legalitate, Pocol nu a făcut niciun demers. Mai mult, a preferat să conteste procesul verbal de constatare a lucrărilor ilegale, dar a pierdut. În 2018, Costică Pocol s-a apucat să zidească pereți la etajul 4 al Pieței Mărăști, fără să aibă nicio autorizație. 


„Un exemplu școală de cum se privatizează domeniul public”

George Trif, vicepreşedintele USR Cluj, a afirmat că achiziția reprezintă o „privatizare a domeniului public”:

„În 2024, Emil Boc va marca operațiunea de demolare a Hotelului Cristian cu un baros în perete și o declarație: «Astăzi încununăm ani de zile de activism în urbanismul clujean cu demolarea unei clădiri care bloca un punct nevralgic al orașului nostru!». În 2022, astăzi de fapt, presa clujeană a anunțat că Hotel Cristian a fost adjudecat la o licitație cu 300.000 de euro.


Existența clădirii e un exemplu școală de cum se privatizează domeniul public pentru cei care au access la biroul care trebuie și cum se tolerează abuzurile de dragul continuității în administrația publică.

Ceea ce a început în 1992 cu o autorizație de amplasare gheretă, cumva s-a transformat într-un hotel proprietate privată, iar actele cheie sunt de mult dispărute și din arhive. Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la momentul inițial, iar administrația PNL întârzie până și o expertiză topo pentru a înțelege exact ce s-a cadastrat și unde, pentru a începe procesul formal de demolare.

Până se lămurește administrația, trebuie să clarificăm că ceea ce s-a adjudecat azi nu e clădirea în sine, ci drepturile asupra terenului. Vom vedea în lunile următoare un nou proiect pe același amplasament, a cărui aprobare va atrage demolarea clădirii actuale. Primarul va trâmbița sus și tare: «L-ați vrut demolat, va fi jos!» și toți clujenii vor auzi „Cum să nu aprobăm proiectul când toată lumea îl vrea demolat?”, ignorând problema de fond: privatizarea domeniul public către clientela partidului. Cum să nu aprobi așa ceva?”, a scris acesta pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:

USR propune concurs de soluții pentru Piața Mihai Viteazu, din bugetul pe 2022. Cum rămâne cu Hotelul Cristian?

abonare newsletter