Actualitate

Furturile de mașini din străinătate, în creștere cu 25%

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/28_ziua/03 masini trafic iesire din cluj calea turzii rp 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />358 de mașini care figurau furate din străinătate au fost descoperite anul acesta de polițiștii de frontieră, mai multe cu aproape 25% decât anul trecut.</p>

Principalul „furnizor” de autovehicule furate este Italia, urmat de Germania și Ungaria, iar persoanele implicate sunt cetățeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, portughezi, sau spanioli.

Traficul cu autoturisme de lux furate din străinătate a fost, și în acest an, în atenția lumii interlope transnaționale, fiind o activitate ilicită extrem de bine organizată la nivelul mai multor state din Vestul către Estul Europei. Conform unei statistici a Poliției de Frontieră Române, de la începutul anului până în prezent, polițiștii de frontieră au descoperit 358 vehicule declarate furate în străinatate, din care 268 autoturisme, 29 automarfare, 11 microbuze, 41 motociclete și nouă remorci auto.

În perioada similară a anului 2010 au fost depistate 287 autovehicule furate în străinătate. Astfel, se observă o creștere cu aproape 25% anul acesta, față de anul trecut.

Cum sunt furate autoturismele?

Din analizele efectuate de polițiștii de frontieră, s-a stabilit că, în general, rețelele de traficanți sunt organizate pe două tipuri mari, respectiv cele specializate în furtul autoturismelor de lux și cele specializate în furtul autoturismelor de categorie mijlocie.

Ca moduri de operare ale traficanților, analizele arată că se practică frauda la asigurări, în cadrul căreia, cu acordul proprietarului, mașina este transportată în altă țară, „spălată” prin vânzări succesive și ulterior declarată ca fiind furată chiar de către proprietar.

Alte metode sunt furtul la comandă, deturnarea sau frauda la firmele de închirieri când se racolează o persoană fără posibilități materiale care contra unei sume modice acceptă să deschidă pe numele său un cont într-o bancă și implicit să obțină un card de credit, document în baza căruia persoana închiriază de la firmele de profil, autoturismul.

Potrivit informațiilor Poliției de Frontieră Române, rutele folosite de către traficanți sunt, în general, orientate dinspre țările vest europene cu finalitate în țările est-europene și foste membre CSI.

BMW și Mercedes, în topul preferințelor

În urma unui studiu al cererii și ofertei pe piața neagră a mașinilor, s-a constatat că, la categoria autoturisme de lux, cele mai căutate sunt mărcile BMW și Mercedes, iar la autovehiculele de categorie mijlocie, ponderea o dețin mărcile Renault și Fiat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter