Actualitate

Primele familii de ucraineni au ajuns la Cluj. Până acum, nicio persoană nu a cerut azil politic

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmări cu autocare sau microbuze care transportau ucraineni. Din informațiile obținute, în județul Cluj nu se află la această oră niciun cetățean ucrainean care să fi cerut azil politic.

FOTO: Politia de Frontieră FOTO: Politia de Frontieră

 

 


Potrivit unei informări a ISGU, 16 microbuze  din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență  din mai multe județe, inclusiv Cluj, au ajuns în Vama Siret pentru a ajuta refugiații

 


„16 microbuze de transport persoane din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu au ajuns in Vama Siret din județul Suceava. Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetățenilor ucraineni către destinațiile dorite, iar trei au fost direcționate către tabăra mobilă, devenită complet operațională,  încă de aseară, pe stadionul Siret. Celelalte mijloace de transport vor asigura alte misiuni din dinamica operativa. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, pentru gestionarea cu eficiență a  potențialelor solicitări de sprijin, tabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea. 


Totodată, 23 de pompieri militari din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență al județului Dâmbovița se vor deplasa în sprijinul colegilor și autorităților sucevene, cu un modul de tabără completă, bucătărie mobilă și generator.

La acest moment, având în vedere fluxul înregistrat la vama Siret, din județul Suceava, este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă care va deservi nevoile de cazare ale cetățenilor sosiți din zona de conflict. 


Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor specifice și pentru a răspunde cu eficiență solicitărilor din dinamica unităților, în județele Suceava, Dâmbovița și Tulcea a fost crescută capacitatea operațională, astfel că turele de serviciu vor fi suplimentate cu personalul aflat în timpul liber”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

​Există zeci de inițiative începute de simpli cetățeni care doresc să-i ajute pe oamenii din Ucraina care fug din calea războiului. Unii asigură cazare, alții transport, alții servicii de traducere sau se oferă să aibă grijă de animalele de companie ale ucrainenilor.

Primele familii de ucraineni au ajuns la Cluj

Pe rețele de socializare au apărut mai multe imagini cu microbuze sau autocare care transportau cetățeni ucraineni în Cluj-Napoca.

„Florin Moroșanu, membru al echipei Centrului de vaccinare Drive Through de la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca a povestit cum în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, un autocar plin cu cetățeni oprește pe străzile din municipiu.

Un autocar plin, aproape de miezul noptii parchează pe una din străzile cartierului. Coboară multe persoane, ordonat cu mici bagaje de mana. Ce m-a surprins e faptul ca erau mulți copii mici. Mai vad o persoana cu o lista în mână care le arata încotro sa se ducă. Întra intr-o cladire. Cladirea nu este un hotel sau o unitate de care ci este un imobil care aparține unui cult religios.Durează maxim 20 minute totul apoi autocarul pleacă.

Pun cap la cap ce vad și ceea ce mai știam eu din ultimele zile, adică: 

1. De vineri am început sa primesc mesaje de la cunostinte din fb care ma întrebau dacă are sens sa meargă la Sighet la punctul de trecere a frontierei pentru a aduce ucrainieni care trec granița și au nevoie de găzduire. Nu prea sunt informații clare din partea autorităților despre cum se pot implica oamenii cu spirit de inițiativa si/sau resurse și care pot ajuta în mod organizat. Îndemn pe cei care doresc sa se implice, sa caute sa contacteze autoritățile din zonele acelea de frontiera și sa întrebe cum se pot implica fără sa încurce.
2. Sun ieri, la Sighet, la unul din angajații mei sa discut despre atmosfera din preajma punctului de trece a frontierei. Atelierul meu de creație e acolo,  la 300-400 metri de punctul de trecere al frontierei. Îmi zice colegul meu: Florin, sunt multe mașini cu numere de Cluj aici Sighet acum.
3. Sun azi din noi sa discut cu colegul meu despre atmosfera din Sighet de lângă frontiera. Îmi zice ca sunt autorități acolo, preiau oamenii afla care le sunt nevoile. Pe unii ii cazează acolo în oraș. Alții sunt luați cu mașini mici de cei care se oferă sa I găzduiască. Pare destul de organizat procesul.

Apoi, nu sunt sigur, dar cred ca în acel autocar ajuns la miez de noapte sunt femei și copii plecați din Ucraina.

Dacă nu e așa, ar putea fi la fel de bine deoarece știu ca mulți clujeni au plecat spre Maramureș sa vadă cum pot fi de folos și cum își pot manifesta solidaritatea într-un mod util.

În 3 zile plecat din Ucraina peste 160.000 persoane. 100.000 au ajuns în Polonia, 20.000 au ajuns în România”, a transmis Florin Moroșanu.

 

Până acum, niciun ucrainean nu a cerut azil politic în județul Cluj

Potrivit subprefectului de Cluj, Irina Munteanu, ucrainenii care sosesc pe teritoriul României și nu solicită azil politic nu pot fi urmărite. 

„Refugiații aceștia sunt persoane care dacă nu au solicitat la frontieră azil politic ori statut de refugiat, majoritatea dintre aceștia tranzitează doar, nu sunt urmăriți. Noi doar încercăm să îi sprijinim. 

La nivelul județului Cluj am luat legătura cu colegii de la județele de graniță și le-am oferit sprijin instituțional și prin societatea civil. Bineînțeles că există și am centralizat cu ajutorul ONG-urilor o parte din ofertele gratuite de cazare la diverse hoteluri, pensiuni, persoane fizice care au apartamente, cabane și dacă aflăm sau află colegii din ONG de persoane care tranzitează județul și ar avea nevoie de o noapte, două nopți sau până își fac planul pe mai departe, bineînțeles că le oferă sprijin” , a declarat pentru monitorulcj.ro Subprefectul Clujului Irina Munteanu.

Potrivit subprefectului de Cluj, la nivelul județelor de la granița de nord a României cu Ucraina, situația este sub control.

„Inclusiv din datele care se transmit nici la județele de graniță nu este depășită situația în ceea ce privește această cazare instituționalizată sau locurile în taberele de refugiați. Aceste persoane care intră în țară marea majoritate tranzitează. Ce facem cu sprijinul ONG-urilor la acest moment, le oferim un sprijin cu o cazare gratuită, dacă vor să poposească în județ, cu o masa caldă. Toată lumea oferă sprijin, noi ne-am concentrat pe diferite activități, unii centralizează ofertele de cazare, alții obțin informații despre cei care ar avea nevoie de o cazare în Cluj”, a adăugat Irina Munteanu.

Întrebată dacă printre ucrainenii care au cerut azil politic în România se află pe teritoriul județului Cluj, Irina Munteanu a declarat că până acum, nicio persoană nu a cerut azil politic.

 

CITEȘTE ȘI:

România a decis să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, dar și să îngrijească refugiați răniți

Ultimele Stiri
abonare newsletter