Actualitate

Mii de ucraineni așteaptă să intre în România, în mai multe puncte vamale. Activiștii clujeni se organizează pentru primirea refugiaților

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Oameni din toată România se mobilizează pentru a fi solidari cu cei afectați de război.

Ucrainienii își părăsesc în masă țara aflată în război. Foto: ActualMM. Ucrainienii își părăsesc în masă țara aflată în război. Foto: ActualMM.

 

 


Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene.

 


De asemenea, prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder a declarat că se pregătește primirea rapidă a 200 de refugiați prin punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmației.

Împreună cu colegii de la ISU suntem pregătiți să primim rapid 200 de refugiați, avem spații de cazare pregătire, o tabără mobilă. În caz că numărul refugiaților crește, se poate suplimenta numărul de spații. Vom identifica spații temporare de cazare în cămine, hoteluri, săli de sport etc. Avem identificat deja și modul de livrare a hranei”, a declarat prefectul maramureșean, joi, pentru G4Media.


El a mai precizat că prin punctele de frontieră au trecut astăzi cu 15-20% mai mulți cetățeni ucraineni decât de obicei.

Granițele, „împânzite” de femei și copii care vor să fugă din Ucraina

În Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând pentru a putea ajunge în România. Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor și copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare.


Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă”, a declarat o ucraineancă care a părăsit țară.


Durata de așteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunțe. Coada de mașini de la Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret se întinde pe o lungime de 3 - 4 kilometri.

Activiștii clujeni, mobilizare pentru a sprijini refugiații ucrainieni

Și activiștii din Cluj s-au mobilizat pentru a sprijini refugiații ucrainieni, în vederea primirii acestora și la Cluj.

„Există la nivelul municipalității sau al județului un plan de primire a refugiaților ucraineni? Dacă nu, putem să ne organizăm civic pentru primirea lor?”, spune un mesaj postat pe grupul Clujul Civic.

Totuși, întrebat, joi, dacă Clujul se pregătește să primească refugiați din Ucraina, prefectul Tasnadi Szilard a precizat că „încă nu este cazul”.

Petiție pentru primirea ucrainienilor

Tot în vederea acordării sprijinului față de refugiații ucrainieni a fost inițiată o petiție la nivel național, aceasta fiind deja semnată de aproape 3.000 de persoane.

„Suntem solidari cu oamenii din Ucraina! Semnează declarația de solidaritate cu oamenii din Ucraina! Suntem solidari cu vecinii noștri ucraineni în fața riscului de a deveni victime ale unui război. Orice conflict poate fi încă soluționat fără vărsare de sânge!

Facem un apel către toți liderii internationali: abandonați propriile interese și acționați împreună pentru a contracara pericolul unui război în Europa! Un război în Ucraina înseamnă suferință și moarte pentru mii de oameni. Pentru a menține pacea este nevoie de consens anti-război din partea tuturor liderilor și comunităților internaționale”, se arată în textul petiției.

Petiția poate fi semnată AICI.

CITEȘTE ȘI:

Cum ne afectează războiul din Ucraina, din punct de vedere economic? România, cea mai scăzută dependență de Rusia din regiune

NATO își activează planurile de apărare: „Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”

abonare newsletter